Antisemitizam i islamofobija snažno su prisutni već danima na ulicama evropskih gradova, uz jake policijske snage ispred sinagoga i džamija i pod političkim sloganom "nulte tolerancije" prema zločinima iz mržnje. U Londonu su incidenti antisemitizma u zadnje dvije sedmice porasli za 1350% (sa 15 na 218), dok su slučajevi islamofobije porasli za 140% (sa 42 na 103).

U Francuskoj, gdje živi najveća jevrejska zajednica u Evropi, bilo je 320 "akata antisemitizma" i 180 hapšenja zbog incidenata u rasponu od prijetnji upućenih na ulazima u sinagoge do grafita poput onog koji je osvanuo na stadionu u Carcassonneu: "Ubijati Jevreje je dužnost".

U Njemačkoj policija istražuje bacanje dva molotovljeva koktela na džamiju u Berlinu prošle srijede, iako nije bilo ozlijeđenih niti veće materijalne štete. Centralno jevrejsko vijeće u međuvremenu je osudilo pojavu Davidovih zvijezda naslikanih na ulazima kuća kao "čin zastrašivanja" u raznim dijelovima grada.

Napetost je također vrlo očita u jevrejskoj četvrti Rima, gdje se upravo ovih dana obilježavala 80. godišnjica racija i deportacija u Auschwitz. U Milanu su se u posljednje dvije sedmice pojavili grafiti s kukastim križevima i grafiti poput onog ispisanog na ulazu u bolnicu: "Jevrejske ubice, u krematorij".

Kvart Golders Green u Londonu, koju je nedavno posjetila ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman, također je u središtu pažnje nakon što su se pojavili grafiti "Oslobodite Palestinu!" na nekoliko jevrejskih ustanova. U Camdenu je uhapšen muškarac koji je cijepao postere djece koju je oteo Hamas nekoliko sati nakon što su postavljeni.Britanska prijestolnica zabilježila je više od stotinu incidenata islamofobije u samo dvije sedmice u poređenju sa 42 lani u istom razdoblju.

"Sukob ima direktan utjecaj na London gnusnim slučajevima islamofobije i antisemitizma", rekao je gradonačelnik Londona, Sadiq Khan. "Postoji razumljiv strah u našim zajednicama. Ove sam sedmice čuo alarmantne priče, od žena koje se boje izaći u hidžabu do roditelja koji su zabrinuti da bi njihova djeca mogla biti identificirana kao Jevreji zbog školske uniforme."

Više od hiljadu policajaca raspoređeno je ove subote u središtu Londona na drugim velikim propalestinskim protestima, nakon prošlosedmičnog marša koji je završio sa nekoliko uhapšenih i sukobima sa policijom na Trafalgar Squareu.

Unatoč drastičnim preporukama ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman, glavna zamjenica direktora Soctland Yarda unaprijed je upozorila da se mahanje palestinskom zastavom ili skandiranje "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna" ne može smatrati "ilegalnim" osim ako nije usmjeren izravno protiv pripadnika jevrejske zajednice ili u blizini sinagoge.