Društvo | 15.07.2021.

DAN DEMOKRATIJE I NACIONALNOG JEDINSTVA

U džamijama u BiH danas je proučena dova za šehide 15. jula u Turskoj

"Taj dan je turski narod odbranio svoju demokratiju, vladu, parlament. Od tada pa nadalje mi slavimo ovaj dan kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva. Mi ne želimo da se ovaj datum i ova hrabrost zaboravi i želimo da stalno naši građani s istom tom odlučnošću čuvaju svoju državu, demokratiju i svoju vladu", rekao je konzul Republike Turske sa sjedištem u Banjoj Luci Oguz Kilic

R. I.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu nakon klanjanja podne-namaza proučeni su odlomci iz Kur’ana i dova pred duše šehida 15. jula, dana kada su 2016. pučisti terorističke organizacije Fetullahci (FETO) pokušali izvesti državni udar u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U džamiji je održan prigodan vjerski i kulturni program kojem su prisustvovali ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin, savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Turske Yunus Keles, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar Velić i mnogi drugi predstavnici institucija dviju zemalja.

Dovu je proučio savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Turske Yunus Keles. Ispred džamije su podijeljeni i priručnici "FETO, teroristička organizacija koja se skriva iz zloupotrebe vjere", a u kojima su opisane aktivnosti terorista FETO-a kao i ukazano na razmjere prijetnje za sve zemlje u kojima je aktivan, a ne samo Tursku.

U Turskoj, kao i Bosni i Hercegovini, te ostalim zemljama Balkana danas se održava niz pograma povodom sjećanja na šehide 15. jula 2016. godine.

Delegacija je nakon programa u džamiji posjetila i izložbu fotografija Anadolu Agency (AA), koja je ranije u koordinaciji s ambasadom Turske u BiH i organizaciji Instituta Yunus Emre Sarajevo postavljena na Baščaršiji.

Ranije danas na mezarju Kovači proučena je dova pred duše šehida 15. jula.

Večeras će u organizaciji Instituta "Yunus Emre" biti održana i online konferencija.

Osim u Sarajevu, i u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci danas je nakon podne-namaza proučen Jasin-i-šerif i kelime-i tevhid šehidima Republike Turske koji su položili svoje živote na dan pokušaja državnog udara.

Prisutnim vjernicima u Ferhat-pašinoj džamiji obratio se generalni konzul Republike Turske sa sjedištem u Banjoj Luci, Oguz Kilic.

"Danas smo se prisjetili 15. jula 2016. godine. Danas je peta godišnjica pokušaja državnog udara u Turskoj. Proučili smo dovu za 251 šehida Republike Turske koji su tog dana dali svoje živote boreći se protiv izdajničkih pripadnika vojske Republike Turske", izjavio je Kilic za AA.

Istakao je da je danas Republika Turska čvrsto na nogama upravo zbog tog hrabrog stava tih šehida tog dana.

"Taj dan je turski narod odbranio svoju demokratiju, vladu, parlament. Od tada pa nadalje mi slavimo ovaj dan kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva. Mi ne želimo da se ovaj datum i ova hrabrost zaboravi i želimo da stalno naši građani s istom tom odlučnošću čuvaju svoju državu, demokratiju i svoju vladu", rekao je Kilic.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Gradonačelnik Nikšića u skandaloznom govoru mržnje prijetio Crnogorcima: Ako nismo braća, završićete kao Turci

Narod koji izgubi smisao i osjećaj za zajednicu ne može živjeti

Knjiga o Bošnjacima i hadžu koja će postati klasik 

Kurban-Bajram – veliki treptaj duše, islamske