Rusko demokratsko društvo (RDD) organiziralo je danas u centru Beograda performans kojim su iskazali protivljenje prema politici ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodeći da je kriv za žrtve rata u Ukrajini.

Performansom na Trgu Republike u Beogradu, aktivisti tog udruženja željeli su da prikažu žrtve rata, time što četvoro aktivista leže obučeni u bijelo, vezanih ruku i premazani lažnom krvlju, dok predstavnici RDD drže transparente "Ovo je uradio Putin" i "Ukrajina".

Predstavnica RDD Anastasija Dvorjanova izjavila je za agenciju Beta da je performans posvećen Ukrajincima koje je ubila ruska vojska.

"Mi smo Rusi i ovdje smo da još jednom kažemo da smo protiv ovog rata i ovim performansom želimo da pokažemo Srbima da su ovo užasna djela", rekla je Dvorjanova.

Performans je održan pod nazivom "Sjećanja na žrtve ratnih zločina vojske Vladimira Putina u Ukrajini".

Ruski građani koji su se od početka rata u Ukrajini doselili u Srbiju, osnovali su u decembru udruženje "Rusko demokratsko društvo", za koje navode da je antiratno i antifašističko i da osuđuje upotrebu vojne sile za rješavanje međunarodnih i unutrašnjih sporova, prenosi Beta.