Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras je u Banjaluci održana izložba "Stara Bosna". 

Organizatori su potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić i Galerija "Preporod" iz Zenice. Iz Salkićevog kabineta saopšteno je da su slike koje su izložene i prezentovane na ovoj izložbi rađene različitim tehnikama sa motivima stare Bosne kojom su umjetnici prikazali hiljadugodišnju istoriju BiH.

"Ovom večerašnjom izložbom sa motivima naše domovine BiH, u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH, ovdje u Banjaluci, mi svjedočimo snagu naše domovine. Ova izložba predstavlja nastavak kontinuiteta obilježavanja Dana državnosti u ovom dijelu naše domovine", kazao je Salkić koji je otvorio izložbu.

On je istakao da je potrebno njegovati nacionalne praznike BiH bez obzira na pokušaje separatista da ospore ovaj praznik i da onemoguće i njegovo obilježavanje.

"Naša ljubav prema BiH treba da pobijedi njihovu mržnju. BiH je domovina svih njenih građana čak i onih koji je ne vole i koji bi je rado podijelili, da ne postoji i da joj se ime ne spominje. Historijski korijeni Bosne i Hercegovine toliko su duboki i jaki da je nisu uspjeli podijeliti i uništiti ni mnogo jači neprijatelji od ovih današnjih", kazao je Salkić.

Dodao je da je zbog toga je BiH opstajala kroz istoriju i da će zbog toga opstajati u budućnosti.

"Mi trebamo svakim danom jačati našu ljubav, naše patriotsko osjećanje spram pripadnosti našoj domovini, jer mi nemamo rezervne domovine. Jaka i stabilna BiH garant je opstanka našeg naroda, ne samo na ovim prostorima već u cijelom svijetu. Budite ponosni što ste državljani BiH i što obilježavamo svi zajedno Dan državnosti BiH ovdje u Banjaluci", rekao je potpredsjednik RS-a.