Za uspjeh kampanje trebalo je osigurati dvostruku većinu, što znači da je bila potrebna i većina nacionalnih glasova, kao i većina u četiri od šest australijskih država.

Zagovornici domorodačkog stanovništva poraz će smatrati udarcem teško vođenoj borbi za napredak u pomirenju i priznanju u modernoj Australiji, pri čemu ljudi iz Prvih naroda i dalje trpe diskriminaciju, lošiju zdravstvenu zaštitu i ekonomske rezultate.
Više od 17 miliona Australaca bilo je upisano za obavezno glasanje , a mnogi iseljenici su posjetili ambasade širom svijeta u sedmicama koje su prethodile subotnjem glasanju.

Premijer Anthony Albanese pozvao je Australce da pokažu "ljubaznost" jedni prema drugima nakon referenduma.

“Ovaj trenutak neslaganja nas ne definiše. I to nas neće podijeliti”, rekao je.

“Mi nismo glasači za ili ne. Svi smo mi Australci. I kao Australijanci zajedno, moramo našu zemlju odvesti dalje od ove debate, a da ne zaboravimo zašto smo je uopće vodili.”

Glasanje se dogodilo 235 godina nakon britanskog naseljavanja, 61 godinu nakon što su Aboridžani Australije dobili pravo glasa, i 15 godina od značajnog premijerskog izvinjenja za štetu uzrokovanu decenijama vladinih politika, uključujući prisilno uklanjanje djece iz domorodačkih porodica.