Vjerovatno je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj tokom svoje akademske karijere negdje i pročitao izreku „ko drugom jamu kopa, sam u nju upada“, ali očito da je nije shvatio ozbiljno. Dok drugima po nalogu oduzima naučna zvanja, i sam je predmet istraga tužilaštva.

Protiv rektora Škrijelja vode se dvije istrage, jedna je pokrenuta u januaru ove godine, a druga u martu. Posljednja istraga protiv Rifata Škrijelja otvorena je prije nekoliko dana. Naime, Federalno tužilaštvo Federacije BiH je 24. marta dostavilo Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv rektora UNSA Rifata Škrijelja i drugih, zbog postojanja sumnje u krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, prikrivanje, te nesavjestan rad u službi.

Istražuje se Škrijeljevo navodno prikrivanje neregularne diplome i školovanja Elmedina Konakovića te izdavanje lažnih potvrda. Ove neregularnosti je ranije utvrdila inspekcija, a predmet istrage jeste i bivši dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Haris Alić.

U januaru ove godine Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, nakon dopisa Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine, formiralo je krivični predmet protiv rektora Škrijelja i drugih. U ovom predmetu istražuje se Škrijeljevo sumnjivo akademsko napredovanje. Po naredbi Tužilaštva od nadležnih institucija pribavljeni su i dostavljeni određeni dokumenti, koji upućuju i stvaraju osnov sumnje na izvršenje krivičnih djela. Federalno tužilaštvo je u februaru ove godine dostavilo nove dokaze i spise protiv rektora Škrijelja i drugih.