Izraelska vojska je saopćila da je preuzela "operativnu kontrolu" nad palestinskom stranom graničnog prijelaza Rafah između Gaze i Egipta i da njene trupe "skeniraju područje".

"Trenutno imamo specijalne snage koje skeniraju prelaz... Imamo operativnu kontrolu područja i drugih prelaza i imamo specijalne snage koje skeniraju područje", rekla je vojska.

Izraelska vojska je saopštila da je njena 401. oklopna brigada preuzela "operativnu kontrolu" nad prelazom Rafah s palestinske strane.

Dodaje se da izraelske snage provode "operaciju čišćenja" u oblastima istočnog Rafaha koje su zauzele i navodi da su ubile 20 palestinskih naoružanih napadača.

Ranije je izraelska vojska izdala hitnu naredbu za evakuaciju Palestinaca u istočnim četvrtima Rafah i pozvala ih da pobjegnu iz grada al Mawasi u južnoj Gazi.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata.
Ranije tokom noći granični prijelaz Rafah je zatvoren s palestinske strane zbog prisustva izraelskih tenkova, rekao je glasnogovornik graničnih vlasti u Gazi.

Tri humanitarna izvora kazala su da je protok pomoći preko prelaza zaustavljen.

Izraelski tenkovi sinoć su ušli u opkoljeni grad Rafah, dosegnuvši čak 200 metara od njegovog prijelaza sa susjednim Egiptom, rekli su palestinski sigurnosni i egipatski zvaničnici agenciji AP.

Egipatski zvaničnik je rekao da se čini da je "operacija" ograničenog obima. On i Hamasova televizija Al-Aksa rekli su da su izraelski zvaničnici obavijestili Egipćane da će se njihove trupe povući nakon završetka "operacije".

Egipatski zvaničnik, koji se nalazi na egipatskoj strani Rafaha, i palestinski sigurnosni službenik razgovarali su pod uvjetom da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni razgovarati s novinarima.

Ranije u ponedjeljak, izraelska ratna vlada odlučila je nastaviti vojnu invaziju na Rafah, nakon što je Hamas najavio prihvatanje egipatsko-katarskog prijedloga za sporazum o prekidu vatre.