Hiljade Izraelaca širom zemlje pridružilo se protestnim skupovima pozivajući vladu Benjamina Netanyahua da pristane na uslove sporazuma o prekidu vatre koji je Hamas prihvatio u ponedjeljak.

Demonstranti su se okupili u blizini štaba odbrane u Tel Avivu, dok je u Jerusalemu najmanje 100 demonstranata marširalo prema Netanyahuovoj rezidenciji sa transparentom na kojem je pisalo: "Krv je na vašim rukama".

Demonstracije su održane na drugim mjestima, usred zabrinutosti da bi nova ofanziva izraelske vojske usmjerena na grad Rafah na jugu Gaze i takozvani koridor Filadelfija, koji se proteže duž granice s Egiptom, mogla ugroziti živote preživjelih talaca.

Manji protesti održani su u gradovima Haifi, Beersheba i Raanana.

Protesti su uslijedili jer se činilo da se podjele u Netanyahuovom ratnom kabinetu šire, a premijer je nastojao da svoju razularenu vladajuću koaliciju održi na okupu.

Najveće demonstracije održane su na autoputu Ayalon u centru Tel Aviva, čestom žarištu protesta, gdje je policija dva puta rastjerivala ljude koji su udarali u bubnjeve, nosili znakove i uzvikivali slogane. “Bibi napušta taoce”, vikali su neki od demonstranata.‎

Među onima koji su se okupili ispred Netanyahuove kuće u Jerusalimu bio je i Mai Albini Peri, unuk Haima Perija, taoca u Gazi. Peri je držao natpis na kojem je pisalo: "Rafah, ne na račun mog djeda."

Izjava Hamasa da je spreman prihvatiti primirje, koju je dao njegov visoki zvaničnik politbiroa Ismail Haniyeh nekoliko sati nakon što su izraelske odbrambene snage naredile desetinama hiljada Palestinaca da napuste istočni Rafah, izgleda da je iznenadila izraelske zvaničnike - ne samo Netanyahua.

Hamas je objavio da je prihvatio egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre, ali je Izrael rekao da sporazum ne ispunjava njegove "ključne zahtjeve" i da nastavlja s napadom na Rafah.

Diplomatski potezi sa visokim ulozima i vojna intervencija ostavili su tračak nade živim – makar i jedva – za sporazum koji bi mogao donijeti barem pauzu u sedmomjesečnom ratu koji je razorio pojas Gaze.

Činilo se da je izraelski upad preko noći bio puno manjeg obima od pune ofanzive na Rafah koju je Izrael planirao, a nije se odmah znalo hoće li biti proširen. Joe Biden je u ponedjeljak hitno upozorio Netanyahua da ne pokreće kopnenu ofanzivu, podižući pritisak za prekid vatre.

Izrael je rekao da će nastaviti pregovore, čak i dok je njegova vojska izvodila napade na Rafah.

Vijest da je Hamas prihvatio dogovor dočekane su s entuzijazmom od strane grupa u Izraelu koje predstavljaju taoce držane u Gazi.

Forum talaca i nestalih porodica, krovna grupa koja predstavlja izvjestan broj rođaka zarobljenika, navodi u saopćenju da najava Hamasa mora dovesti do "povratka 132 taoca koje Hamas drži u zatočeništvu u posljednjih sedam mjeseci".

U njemu se navodi: "Sada je vrijeme da svi koji su uključeni ispune svoju obavezu i pretvore ovu priliku u dogovor za povratak svih talaca."

Izrael procjenjuje da 128 od 250 talaca koje su borci Hamsa oteli 7. oktobra još u Gazi, uključujući 35 za koje vojska kaže da su mrtvi.

U Tel Avivu, Einav Zangauker, čiji je sin Matan Zangauker još uvijek u Gazi, rekla je okupljenima u ponedjeljak navečer da je "vrijeme da se prihvati dogovor".

Sa megafonom, Zangauker je stajala na krovu automobila i govorila pred velikom gomilom demonstranata. “Nećemo vam dozvoliti da nastavite da napuštate djecu”, rekla je ona.

U postu na X, izraelski opozicioni lider Yair Lapid rekao je da vlada nije ozbiljna po pitanju oslobađanja talaca. „Vlada koja želi da vrati otete treba da sazove hitnu raspravu i pošalje (pregovaračke) timove u Kairo, a ne da histerično izda tri različita brifinga različitih strana i da slama srca porodica. Nacionalna sramota. Nema ograničenja”, napisao je.

U videoizjavi koju je uputio javnosti, Netanyahu je rekao kako je posljednji prijedlog Hamasa za sporazum o prekidu vatre smišljen da sabotira ulazak izraelske vojske u Rafah.

"To se nije dogodilo. Operacija Rafah ima za cilj vraćanje talaca i eliminaciju Hamasa. Već smo dokazali u prethodnom oslobađanju talaca - vojni pritisak na Hamas je preduslov za povratak talaca", rekao je Netanyahu.

On je naglasio kako je ponuda Hamasa daleko od zahtjeva Izraela.

"Izrael neće dozvoliti Hamasu da obnovi svoju opaku vladavinu u Pojasu Gaze. Izrael neće dozvoliti Hamasu da rehabilituje svoje vojne kapacitet kako bi nastaviti raditi na našem uništenju. Izrael ne može prihvatiti prijedlog koji ugrožava našu sigurnost i budućnost zemlje", poručio je.

Netanyahu je također rekao kako je dao instrukcije izraelskom pregovaračkom timu koji se nalazi u Kairu da zauzme čvrst stav s izraelskim uslovima za mirovni sporazum.