U Banjoj Luci sve je spremno za otvorenje džamije Arnaudija, za koju u Islamskoj zajednici kažu da je riječ o jednom od najljepših vjerskih objekata u BiH.

Svečana ceremonija je najavljena za 11 sati i trebalo bi da traje do 13 sati, uz direktan prenos na Javnom servisu BHT.

U ovom trenutku sa svih strana pristižu vjernici, ostali građani i zvanice iz zemlje i inostranstva, a u Organizacionom odboru očekuju dolazak između 5.000 i 10.000 ljudi na ovu svečanost. U centru Banje Luke je zatvoreno nekoliko ulica za saobraćaj, a u neposrednoj blizini Arnaudije zabranjeno je točenje alkohola u ugostiteljskim objektima.

Nura Muratović iz Srebrnika, kaže da joj jako bitno danas biti u Banjaluci.

"Gdje god je proklanjanje, to za našu vjeru i to je normalno, bitno je za svakoga ko hoće i želi normalno. Jutros smo krenuli u pola tri da dođemo ovdje“, rekla je ona.

Naim Mujkanović iz Čelinca rekao je da mu današnji događaj budi posebne emocije jer je tu rođen, a sada živi u Sanskom Mostu.

"Budi, kako ne budi, tu sam rođen, živio, odrastao, i sada sam tu, dođem budem po cijelu zimu tu“, rekao je on.

Esma Ramulić iz Rakovčana redovno posjećuje ovakve manifestacije, a obnovljena Arnaudija džamija joj izgleda jako lijepo.

"Izgled je lijep, a bitno mi je to, zato sam i došla tu, jer je to jedan veliki dan za nas“, kazala je Esma Ramulić.

Svečanost otvaranja počinje od 11 časova, a ova džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.

"Kako izgleda, da podsjeti na stara vremena, kakva je bila prije džamija , davno, prije 50 godina, tako eto samo da vidim to, u ime Boga dragog“, rekao je Aziz Tatarević iz Banovića.

Džamija Arnaudija srušena je 1993. godine, a Protokol o finansiranju ponovne izgradnje potpisan je između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017., a kompletna izgradnja završena je krajem prošle godine. Obnova je koštala oko šest miliona KM.

Džamija Arnaudija prvi put je podignuta još 1594. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

Otvaranjem Arnaudije bit će završen proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

Kako je nedavno rekao banjalučki muftija Ismail Smajlović, banjalučka medresa "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" ove godine ispratiće prvu generaciju učenika, što je pored otvaranja Aranudije, veliki događaj za Muftijstvo banjalučko.