Posredstvom Turskog crvenog polumjeseca, turski poduzetnici na Baščaršiji danas su u Sarajevu organizirali cjelodnevno druženje i poklone za mališane iz marginaliziranih i ranjivih kategorija, a osmijesi na licima djece najbolja su potvrda uspješnosti ovog programa, javlja Anadolu.

Mališani su dan počeli zajedničkim doručkom u restoranu “Bašča“ u srcu Baščaršije, gdje će večerom i završiti današnje druženje u okviru kojeg će posjetiti i kino.

Današnju aktivnost za mališane podržali su i predstavnici Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini, koji su čestitali organizatorima na čelu sa čelnikom Ureda Crvenog polumjeseca Turkiye za Bosnu i Hercegovinu Suatom Sukolluom.

Amina Kurtagić Kapetanović, pomoćnica šefa Delegacije Turskog crvenog polumjeseca u Bosni i Hercegovini, istakla je da su sretni što su organizirali ovu aktivnost u vremenu kada je sve manje mogućnosti za djecu iz ovih kategorija društva.

“Zahvaljujući dobrim ljudima, okupili smo djecu iz marginaliziranih i ranjivih kategorija i učinili im ovu subotu ljepšom. Zahvaljujući gospodinu Yasaru i restoranu Bašča i kinu Sineplex, djeca će danas provesti nezaboravan dan i vjerujemo da će im ostati u lijepom sjećanju“, kazala je Kurtagić Kapetanović.

Kazala je da nema ništa ljepše nego učiniti nešto za drugog, a da je današnji program upravo potvrda toga.

“Ured Turskog crvenog polumjeseca kontinuirano radi ovakve aktivnosti, podršku djeci iz marginaliziranih skupina i ranjivih kategorija. Ovo je pilot aktivnost ove vrste, ali nadamo se ova aktivnost zaživjeti uz dobre ljude i da ćemo na mjesečnoj bazi imati aktivnosti poput ove i to ne samo u Sarajevu, već i u drugim gradovima“, rekla je Kurtagić Kapetanović.

Turski poduzetnik Yasar Tufan, jedan od vlasnika ugostiteljskog objekta “Bašča“, istakao je da su današnju aktivnost organizirali turski poduzetnici na Baščaršiji u saradnji sa Turskim crvenom polumjesecom.

“Zajedno sa Turskim crvenim polumjesecom i turskim poduzetnicima na Baščaršiji danas smo organizirali ovu aktivnost i u našem restoranu Bašča uz doručak i poklone ugostili djecu“, istakao je Tufan, te dodao da će turski poduzetnici nastaviti ovakve aktivnosti:

“Mi smo i ranije kao društveno odgovorni poduzetnici organizirali ovakve društvene i humanitarne aktivnosti posredstvom našeg udruženja tursko-bosanske solidarnosti Tuboy-der. Mi volimo našu Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo i zajedno sa svim turskim poduzetnicima ćemo nastaviti ovakve aktivnosti, posebno ćemo brinuti za našu djecu i pomagati im.“