U Sarajevo je danas doputovalo 19 hafiza Kur'ana iz Republike Turkiye kako bi tokom predstojećeg ramazana u džamijama širom Bosne i Hercegovine učestvovali u vjerskim programima učenja Kur'ana, mukabela, klanjanja teravih-namaza, kao i u organizacijama zajedničkih iftara u džematima, javlja Anadolu.

Goste su na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekali predstavnici ambasade Republike Turkiye i Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Savjetnik za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turkiye Mustafa Guvenc za Anadolu je kazao da se radi o dolasku turskih hafiza iz cijele Turkiye i da je cijeli program ramazanskih aktivnosti organiziran u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH.

Uprava za vjerske poslove Turkiye i Turska fondacija Diyanet (TDV) i ove godine planiraju bogat program ramazanskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, uključujući Sarajevo, Goražde, Tuzlu, Mostar i Bihač.

“Na ovaj način radimo na očuvanju i razvijanju bratstva između naroda Turkiye i BiH“, kazao je Guvenc.

On je kazao da je planirana i podjela paketa pomoći u saradnji sa Diyanet fondacije iz Nizozemske, a u nastavku TDV-ove kampanje “Neka moj poklon bude Kur'an“ će širom BiH biti podijeljeno 2.000 primjeraka Kur'ana.

“Sve ovo pokazuje da je turski narod i dalje uz svoju bh. braću. Ulažemo napore u očuvanju naših jakih veza i odnosa“, kazao je Guvenc.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Olovu Esad ef. Pepić istakao je da su i prošle godine u tom Medžlisu za ramazan gostovala dva hafiza iz Turkiye, a da se i ove godine raduju nastavku prakse koja se provodi već duži niz godina.

“Naša je velika radost da budemo domaćini hafizima iz Turkiye. To prihvatimo s velikim zadovoljstvom, naši ljudi su obradovani da imaju priliku da se druže sa tim hafizima i slušaju njihove mukabele. Od početka ovog projekta, dakle više od 12 godina mi dočekujemo turske hafize“, kazao je Pepić. Ističući kako su tokom ramazana dobri domaćini i kako upoznaju turske hafize sa onim najljepšim što BiH ima, Pepić je kazao da ti hafizi kažu da ovdje još uvijek osjete osmanski “ruhanijet“.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Cazinu Said ef. Mujakić istakao je da je posjeta turskih hafiza Bosni i Hercegovini tokom ramazana izuzetno važan projekt i da MIZ Cazin već godinama učestvuje u tome. “Nekada ranije su to bili hafizi iz arapskih zemalja, a već desetag doina su iz Turkiye. Mi tražimo da nam bar jedan hafiz dođe i naša je praksa, s obzirom da imamo 47 džemata, da naš hafiz sa mnom obiđe sve te džemate. Uči mukabele, klanja teravije, ako ima želju da drži vaz uz asistenciju prevodioca. To je svakako lijepo iskustvo za sve“, kazao je Mujakić.

Dodao je da se vjernici u Cazinu posebno raduju dolascima hafiza iz bratske Turkiye.