Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u predsjedničkom avionu na povratku iz Atine, gdje se sastao s grčkim zvaničnicima

Predsjednik Repbulike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako njegova zemlja i Grčka imaju znanje, iskustvo i volju riješiti svoje probleme mirnim putem bez potrebe za intervencijom trećih strana, javlja Anadolu.

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u predsjedničkom avionu na povratku iz Atine, gdje se sastao s grčkim zvaničnicima, a govorio je o odnosima dvije zemlje.

Turski predsjednik je kazao da je njegova posjeta Grčkoj protekla u veoma pozitivnoj atmosferi, dodajući da bi mogla otvoriti novu stranicu u odnosima egejskih susjeda.

"Dvije zemlje (Turkiye-Grčka) imaju znanje, iskustvo i volju riješiti svoje probleme mirnim putem bez potrebe za intervencijom trećih strana“, rekao je Erdogan.

Erdogan je podvukao kako se njegova zemlja ne miješa u zakonska prava drugih, ali i dodao: "Čvrsto smo odlučni da ne dozvolimo da se naša prava povrijede u Istočnom Mediteranu, moguća je pravična podjela.“

Dodao je da je tokom susreta s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom bilo govora i o Palestini.

"Voljeli bismo da smo vidjeli Grčku na strani Palestine (tokom glasanja u UN-u), da nije bila suzdržana", rekao je Erdogan.