Simpatizeri i članovi Pokreta demokratske akcije, kao što su nedavno i najavili, silom pokušavaju ući u zgradu Općine Banovići te preuzeti prostorije Općinskog vijeća s konačnim ciljem smjene načelnika Bege Gutića. Pred ovim objektom rano jutros okupilo se nekoliko desetina ljudi koji pokušavaju proći kroz kordon policije i zaštitara raspoređenih na samom ulazu u zgradu.

Podsjetimo, početkom jula Općinsko vijeće Banovića glasalo je za opoziv načelnika Bege Gutića, kadra Stranke demokratske akcije, koji je tada izjavio da je 14 vijećnika suprotno propisanim procedurama održalo sjednicu, imenovali nezakonitu Komisiju za provođenje opoziva, pri čemu nisu ispoštovali Statut Općine Banovići i Poslovnik o radu Općinskog vijeća koji kažu da radna tijela predlažu klubovi vijećnika srazmjerno ostvarenom izbornom rezultatu.

Isto tako, nedavno se SDA oglasila saopćenjem za javnost u kojem navodi da daje punu podršku načelniku Općine Banovići Begi Gutiću i Općinskom odboru SDA Banovići i osuđuje pokušaje PDA, predvođene čovjekom s crne liste Mirsadom Kukićem, da pravnim i fizičkim nasiljem preuzme vlast u ovoj općini.

Također, iz SDA pozvali su nadležne institucije u Tuzlanskom kantonu da reagiraju na adekvatan način i osiguraju normalno i zakonito funkcioniranje lokalne vlasti te spriječe nemile scene.