Ukidanje svih poreza na napojnice. Skidanje tajnosti sa svih fajlova o 11. septembru i atentatu na JFK-a. Oslobađanje darknet tržišnog mogula iz zatvora. Zaštita Bitcoina i TikToka od vladinih nametnika.

U svom četverogodišnjem predsjedničkom mandatu Donald Trump nije uradio ništa od toga, a u posljednjih nekoliko sedmica obećao je da će sve to učiniti - ponekad pred masom spremnom da navija za njegovu novu politiku, ponekad sa anketarima koji ne pitaju zašto je promijenio kurs.

Demokrate, koje se već bore protiv "Trumpnezije" birača i njihovom sve većom naklonošću prema Trumpovoj viziji američkog društva, sada se bore s neočekivanim obećanjima koja se ne poklapaju s Trumpovim ranijim politikama.

Najnovije obećanje da će napojnice biti oslobođene poreza, prvi je put izgovoreno na Trumpovom mitingu u Las Vegasu. "Učinit ćemo to odmah, prva stvar na funkciji", rekao je republikanski kandidat. “To je bila tačka spora godinama i godinama i godinama.”

Tramp to nikada ranije nije podržao, niti je to spomenuo tokom ijedne debate o smanjenju poreza 2017. Bidenova kampanja je rekla da se Trumpovom "divljem obećanju iz kampanje" ne može vjerovati i da su demokrate željele povećati minimalnu platu i provesti politiku s direktnijim beneficijama za radnike, čemu su se republikanci protivili.

No, u ponedjeljak navečer, Fox News je pohvalio Trumpovo "smanjenje poreza na bakšiš" i objasnio kako bi to moglo promijeniti izbore. U srijedu je Sam Brown, američki senator iz Nevade, koja je inače podržala Trumpa, rekao za NBC News da ga je "vizionar" bivši predsjednik "uhvatio" na prijedlog koji se spremao sam kandidirati. Do četvrtka, Trump je okupljao republikance u Predstavničkom domu za smanjenje poreza, a republikanci u Senatu su hvalili "briljantnu ideju" koju još niko nije planirao implementirati.

„Mislim da bismo to trebali staviti na sto“, rekao je senator John Cornyn Semaforu. "Razmotrit ćemo sve ostalo, pa bi to moglo biti i dio toga."