Čini se da su SAD proširile svoj sporazum s Ukrajinom na napade preko granice unutar ruske teritorije gdje god se ruske snage upuštaju u prekogranične napade na Ukrajinu, a ne samo u regiji Harkov, kako je ranije utvrđeno.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je za PBS News u ponedjeljak da se sporazum s Ukrajinom o pucanju na Rusiju proteže svuda gdje ruske snage pokušavaju izvršiti invaziju.

"Proširuje se na svaki dio gdje ruske snage prelaze granicu s ruske strane na ukrajinsku stranu kako bi pokušale zauzeti dodatnu ukrajinsku teritoriju", rekao je Sullivan, dodajući da se "ne radi o geografiji. Radi se o zdravom razumu.”

Glasnogovornik Pentagona major Charlie Dietz rekao je u saopćenju da su se SAD “složile da dozvole Ukrajini da ispaljuje oružje koje je dalo SAD na Rusiju tamo gdje ruske snage dolaze da pokušaju zauzeti ukrajinsku teritoriju”.

"Ako Rusija napada ili sprema napad sa svoje teritorije na Ukrajinu, ima smisla samo dozvoliti Ukrajini da uzvrati snagama koje je udaraju preko granice", rekao je Dietz.

Promjena označava značajan pomak u ograničenoj prirodi sporazuma između SAD-a i Ukrajine. Predsjednik Joe Biden u maju je dao Ukrajini dozvolu da izvodi ograničene napade unutar Rusije oružjem koje je dalo SAD, ali ga je ograničio prvenstveno na granicu u regiji Harkov nakon što su ruske snage tamo pokrenule obnovljenu ofanzivu.

Prošle sedmice, visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane ostavio je otvorena vrata za promjenu politike, rekavši novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu da je postojao "određeni broj područja" u kojima su SAD dale zeleno svjetlo na politike koje su prethodno oklijevale odobriti.

„Ako se osvrnete na tok sukoba, možete pronaći niz oblasti u kojima smo bili nevoljni da nešto uradimo, a onda smo to uradili“, rekao je zvaničnik. „Dakle, F-16, ATACMS. DPICMS, šta god da je. Tako da uvijek postoji stalan razgovor i preispitivanje šta je pravi odgovor, i mislim da je to zdravo. Zato nikad ne reci nikad.”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je pozvao da se Ukrajini omogući veća fleksibilnost da bombardira Rusiju, rekavši prošle sedmice da Ukrajina "ima pravo da napada vojne ciljeve na ruskoj teritoriji".

Stoltenberg je posebno upitan o tome da je Ukrajincima dozvoljeno da koriste F-16 za pucanje na rusku teritoriju ili vazdušni prostor kada se završi njihova obuka na mlaznjacima.

„Rusija je otvorila novi front, otvorili su front na sjeveru u Harkovu, gdje napadaju direktno sa ruske teritorije odmah preko granice. Granica i linija fronta su manje-više iste”, rekao je Stoltenberg. “I naravno, da su ruske snage, artiljerija, raketne baterije bezbjedne čim se nađu na ruskoj strani granice, Ukrajinci bi postali izuzetno teško da se brane.”

“Tako da neću ulaziti u svaki operativni aspekt ovoga, ali ću samo reći da Ukrajina ima pravo da udara vojne ciljeve na ruskoj teritoriji s desne strane za samoodbranu, a mi imamo pravo da ih podržavamo u odbrani. sebe“, rekao je on.

Sjedinjene Američke Države su saopćile da je Ukrajina u mogućnosti da koristi svoje sisteme protuzračne odbrane koje je obezbijedila SAD da gađaju ruske avione u ruskom zračnom prostoru ako se spremaju da pucaju na ukrajinski zračni prostor.

"Nikada nije bilo ograničenja za Ukrajince da obaraju neprijateljske avione, čak i ako ti avioni nisu nužno u ukrajinskom zračnom prostoru", rekao je ovog mjeseca glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. „Mislim, oni mogu da obaraju ruske avione koji predstavljaju prijetnju. I jesu. Imaju dozvolu od početka rata.”