Na današnji dan prije 30 godina Kraljevina Saudijska Arabija priznala je Bosnu i Hercegovinu. 

Tim povodom, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je čestitku kralju Selmanu Bin Abdulazizu i narodu Saudijske Arabije povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje. 

"Čini mi zadovoljstvo da konstatujem da se u proteklih 30 godina odnosi između naše dvije države kontinuirano i stabilno razvijaju, kako na međudržavnom, tako i na međunarodnom planu, a da između naroda naših država postoji duboko prijateljstvo koje se svakodnevno potvrđuje", navodi se u čestitki.

Također, ministru vanjskih poslova, princu Faisalu bin Farhan Al Saudu, čestitku je uputila zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova naše države Bisera Turković.

"Prisjećajući se ovog značajnog trenutka u historiji naših bratskih odnosa radujemo se jačanju saradnje na svim poljima u godinama koje su pred nama. Saudijska Arabija je bila uz BiH u teškim vremenima rata i obnove, kao što će zasigurno biti i u godinama za koje se nadamo da će biti period prosperiteta naše domovine gdje se otvaraju brojne poslovne prilike za naše prijatelje iz Saudijske Arabije", istakao je ovim povodom ambasador BiH u Kraljevini Saudijske Arabije Muhamed Jusić.