Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu Federacije BiH, Mahir Mešalić, prokomentarisao je na društvenim mrežama rezultate sastanka koji su sinoć u Konjicu održale delegacije SDP-a i HDZ-a, predvođene predsjednicima Nerminom Nikšićem i Draganom Čovićem.

Mešalić je ovaj sastanak, kojem nisu bili predstavnici ostatka “trojke”,  Naroda i pravde i Naše stranke, nazvao putem u novu propast.

"Zašto se pitate šta je dogovoreno u Konjicu? Dakle, dogovoreno je da HDZ dobije direktora FUP-a, da UO FTV bude nezakonito imenovan (i to sva četiri odjednom) sa Zoranom Krešićem na čelu, da se imenuje nova uprava i uredništvo FTV-a između SDP-a i HDZ-a, da se odugovlači donošenja Zakona o južnoj plinskoj interkonekciji jer HDZ ne pristaje na zakon bez uspostave novog javnog poduzeća uprkos objektivnom pritisku američke administracije. Dakle, Čović u potpunosti odbija BH Gas kao potencijalnog nosioca projekta 'južne gasne interkonekcije'.

Ono što je indikativno je da niko od visokih funkcionera SDP TK nije prisustvovao pregovorima dok se Damir Mašić pokušavao sakriti na fotografijama. Vojin Mijatović, Dizdar i Nikšić su naravno iskoristili 'Summit sa Čovićem u Konjicu' da bi izložili i svoje nove luksuzne limuzine tipa Touareg i Arteon", napisao je Mešalić.

Ustvrdivši kako svi oni članovi koji su u ime SDP-a prisustvovali konjičkom sastanku "imaju mizeran broj direktnih glasova građana", Mešalić je zaključio:

"I još za kraj, dogovoren je nastavak pritiska na ministra zdravstva gospodina Nedeljka Rimca da nezakonito imenuje direktora KCUS-a. Naravno nije bilo riječi o propasti budžeta, dalekom snu o povećanju penzija, o nezakonito uvećanim računima za struju kojima se pljačkaju građani, o uvođenju RTV takse u kantonima gdje je HDZ vlast, o putnoj deblokadi Tuzle i Tuzlanskog kantona, o krađi novca iz federalnog budžeta za onkološke pacijente i mnogim drugim problemima", napisao je Mešalić.   

Podsjetimo, Nermin Nikšić, nametnuti federalni premijer i predsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine, objavio je na svom Facebook profilu da su delegacije SDP-a i HDZ-a na sastanku u Konjicu zajednički ocijenile da je parlamentarna većina na federalnom nivou stabilna i funkcionalna te su dogovorile korake na daljnjoj dinamizaciji procesa i rješavanju svih važnih pitanja iz nadležnosti Federacije.

O ubrzanoj realizaciji važnih infrastrukturnih procesa najbolje svjedoči i skoro otvaranje nove dionice autoputa u dužini od 11 kilometara, naveo je Nikšić iako je potpuno nejasno zašto to spominje kada nametnuta vlast koju predvodi nije napravila niti jedan kilometar puta u posljednje dvije godine.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović objavio je na društvenim mrežama da se na sastanku razgovaralo o aktuelnim pitanjima za funkcioniranje, stabilnost i napredovanje FBiH.

“Sva otvorena pitanja moraju biti hitno riješena, naše je partnerstvo ključno i za opći napredak BiH”, naveo je Čović.