Hronologija zločina

Kim Wall, talentovana švedska novinarka, posljednji put je viđena živa 10. avgusta 2017. godine kada se ukrcala na podmornicu UC3 Nautilus, vlasništvo danskog izumitelja Petera Madsena. Wall je radila na priči o Madsenovim projektima i dogovorila je intervju s njim na njegovoj podmornici.

Nakon što se nije vratila kući, njen dečko je prijavio njen nestanak. Potraga za podmornicom započela je 11. avgusta, a Madsen je spašen iz potonule podmornice južno od Kopenhagena. U početku je tvrdio da je Wall sigurno napustila podmornicu i da ju je iskrcao na ostrvu.

Međutim, 21. avgusta, torzo bez glave, ruku i nogu pronađen je u moru blizu Kopenhagena. DNK testovi su potvrdili da je tijelo pripadalo Kim Wall. Tokom istrage, Madsen je mijenjao svoju priču nekoliko puta, prvo tvrdeći da je Wall umrla nesretnim slučajem kada su je pogodila vrata podmornice, a kasnije da je umrla od gušenja.

Pravosudni proces

Peter Madsen je uhapšen i optužen za ubistvo, raskomadanje tijela i nepristojno postupanje s lešom. Suđenje je započelo u martu 2018. godine, a Madsen je negirao ubistvo, ali je priznao da je raskomadao tijelo. Tokom suđenja, tužioci su iznijeli dokaze koji su uključivali video snimke mučenja i ubistava žena pronađene na Madsenovom računaru, iako nije bilo dokaza da ih je on proizveo.

Sud je 25. aprila 2018. godine proglasio Madsena krivim za ubistvo i osudio ga na doživotni zatvor. Sud je zaključio da je zločin bio unaprijed planiran i da je Madsen ponio alatke za raskomadanje tijela na podmornicu s namjerom da počini zločin.

Reakcije i posljedice

Ovaj slučaj je izazvao ogromnu pažnju medija i javnosti, ne samo u Danskoj, već i širom svijeta. Kim Wall je bila cijenjena novinarka koja je radila za prestižne medijske kuće i izvještavala iz različitih dijelova svijeta. Njena smrt je bila veliki gubitak za novinarsku zajednicu.

Peter Madsen je postao poznat kao “danski monstrum”, a njegov zločin je ostavio dubok trag u danskom društvu. Ovaj slučaj je također pokrenuo pitanja o sigurnosti novinara i etici u novinarstvu.

 

Faktografski podaci

Ime žrtve: Kim Wall

Datum nestanka: 10. avgust 2017.

Lokacija nestanka: Podmornica UC3 Nautilus, južno od Kopenhagena

Datum pronalaska tijela: 21. avgust 2017.

Lokacija pronalaska tijela: More blizu Kopenhagena

Optuženi: Peter Madsen

Optužbe: Ubistvo, raskomadanje tijela, nepristojno postupanje s lešom

Datum početka suđenja: Mart 2018.

Datum presude: 25. april 2018.

Presuda: Kriv za ubistvo

Kazna: Doživotni zatvor