Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) saopćio je kako je tokom rata kojeg je 24. februara pokrenula Rusija protiv Ukrajine poginulo ili ranjeno najmanje 972 djece. Drugim riječim, to znači da je dnevno u prosjeku ranjeno ili poginulo više od petero djece.

”To su samo podaci koje su Ujedinjene nacije mogle potvrditi. Vjerujemo da je stvarni broje žrtava mnogo veći. Većina stradanja djece posljedica je korištenja eksplozivnog materijala. Ovo oružje ne pravi razliku između civila i boraca, posebno kada se koristi u naseljenim područjima kao što je to bio slučaj u Mariupolju, Lugansku, Kremenčuku i Vinici“, kazala je generalna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Direktorica Russell napomenula je kako je rat u Ukrajini “devastirao obrazovni sistem”. UNICEF procjenjuje da je svaka deseta škola u Ukrajini oštećena ili uništena. “Gotovo svako dijete u Ukrajini bilo je izloženo duboko uznemirujućim događajima, a oni koji bježe od nasilja izloženi su znatnom riziku od razdvajanja porodice, nasilja, zlostavljanja, seksualne eksploatacije i trgovine ljudima”, dodala je generalna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.