Pored najvišnih zvaničnika EU-a, na skupu će učestvovati i lideri 27 zemalja članica i država regiona.

Samitom će predstavati predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel, a sastanku prisustvovuje i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

U glavni grad Albanije dolaze 44 delegacije, brojni lideri EU-a, među kojima francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

"Sastanak na vrhu prilika je da se ponovo potvrdi ključna važnost strateškog partnerstva između EU-a i Zapadnog Balkana, regije koja ima jasnu perspektivu prema EU-u", saopšteno je iz EU-a.

Glavne teme samita biće zajedničko rješavanje posljedica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog angažmana, jačanje sigurnosti i izgradnja otpornosti na vanjsko uplitanje, kao i suočavanje s izazovima koje predstavljaju migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

"Čelnici će raspravljati o saradnji s obzirom na zajedničke izazove koji proizlaze iz ruske agresije na Ukrajinu. Konkretnije će razmotriti kako postupati u odnosu na njene negativne učinke na energetsku sigurnost i sigurnost opskrbe hranom na Zapadnom Balkanu", najavljeno je iz Brisela.

Prema zvaničnoj agendi samita, u utorak prijepodne predviđeno je potpisivanje sporazuma EU-a i zemalja Zapadnog Balkana o smanjenju cijena roaminga, nakon čega će biti održane plenarne sesije.

Na kraju je predviđena zajednička konferencija za medije, na kojoj će govoriti Michel, Von der Leyen i albanski premejer Edi Rama.

Učesnici samita trebali bi usvojiti deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana i ubrzanje tog procesa.

Sastanak na vrhu održava se u okviru provedbe Strateškog programa Evropskog Vijeća za period 2019 - 2024.