Izraelska vojska pojačala je bombardovanje Gaze i ovog petka najavila "proširenje" kopnenih operacija. Ubrzo nakon toga, stanovnici Gaze izvijestili su o ulasku izraelskih trupa u enklavu, koja je ostala praktično bez komunikacije jer su telefonske i internetske komunikacije pale, prema različitim lokalnim medijima.

I po drugi put u dva dana, izraelska vojska je u petak izvršila kopneni upad u Gazu s ciljem da udari na Hamas. Upad je započeo u četvrtak poslijepodne a u petak rano ujutro, izraelski tenkovi – potpomognuti borbenim avionima i bespilotnim letjelicama – pogodili su desetine položaja palestinskih organizacija u području Shujaiya u gradu Gazi.

Operacije izraelske vojske – pripreme za najavljenu kopnenu invaziju velikih razmjera na palestinsku teritoriju odvijaju se usred intenziviranja bombardiranja Pojasa, u stanju visoke regionalne napetosti i usred pregovora da, uz posredovanje Dohe, izraelske vlasti i Hamas dođu do primirja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hind Khoudary (@hindkhoudary)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer je uvjeravao da su, kratkim ulaskom u sjeverni pojas Gaze, njegove trupe prešle drugu fazu vojne operacije usmjerene na poraz Hamasa.

Vojska nije pojasnila je li kretanje trupa kopnena invazija za svrgavanje Hamasa koju je najavljivala danima ili je riječ o privremenom upadu s tenkovima i pješadijom poput onih posljednjih dana. Prvo bi, upozorio je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi, značilo "humanitarnu katastrofu epskih razmjera".

Ured UN-a za ljudska prava ovog je petka osudio počinjene ratne zločine u Gazi. “Ciklus osvete i krvoprolića mora prestati”, kazali su. Prema posljednjem izvještaju Ministarstva zdravstva Gaze, od početka rata u Pojasu je ubijeno 7326 ljudi a 40% tih žrtava – 3038 mrtvih – bila su djeca.

Izraelska vojna komanda tvrdi da je postigla svoje ciljeve unutar Gaze bez ikakvih gubitaka nakon nekoliko sati operacije. Glasnogovornik izraelske vojske kazao je da Hamas koristi, između ostalih medicinskih kompleksa, najveću bolnicu u Pojasu Gaze, Al Shifa ispod čije strukture skriva, kako su kazali, zapovjedni centar.

„Imamo konkretne dokaze da su stotine terorista ušle u bolnicu kako bi se ondje sakrili nakon masakra sedmog oktobra (...) Kada se zdravstvene ustanove koriste za terorističke ciljeve, izlažu se opasnosti da prestanu biti zaštićene od napada u skladu s međunarodnim pravom". Hamas je jučer tvrdio da su izraelske snage bezuspješno pokušale - navodno su odbijene od strane brigada Al Qassam - ući kroz plažu Rafah, na jugu Pojasa i na granici s Egiptom.

Tvrdeći da je neutralizirao "prijetnju iz zraka", Izrael je ispalio dva projektila u područje Crvenog mora koji su pogodili dva egipatska grada. Nije prvi put da je izraelska vatra pogodila egipatsko tlo od početka rata protiv Hamasa i drugih oružanih organizacija: prošle su sedmice u takvom napadu ranili nekoliko egipatskih graničara.

U isto vrijeme novi predsjednik Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, ultrakonzervativni republikanac Mike Johnson, razgovarao je s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom i iskazao mu podršku u prvom razgovoru sa stranim čelnikom otkako je preuzeo dužnost prije dva dana.

“Bila je privilegija danas popodne razgovarati sa svojim prijateljem Benjaminom Netanyahuom. Zastupnički dom stoji uz Izrael i ponovno sam potvrdio našu snažnu potporu", objavio je Johnson na svom X profilu, nekadašnjem Twitteru.

Johnson nastoji podijeliti 14 milijardi dolara koje su Sjedinjene Države planirale poslati Ukrajini i dio izdvojiti za pomoć Izraelu, protivno željama administracije predsjednika Joea Bidena, piše izraelski list Hareetz. Novi predsjednik Zastupničkog doma je ultrakonzervativni evanđeoski kršćanin koji je vodio pravne napore republikanske skupine da pokušaju poništiti pobjedu Joea Bidena nad Donaldom Trumpom na predsjedničkim izborima 2020. godine.