Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je telegram saučešća premijeru Islamske Republike Pakistana Shehbazu Sharifu, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i svoje ime, zbog velikih ljudskih žrtava i razaranja koje su posljedica poplava u Pakistanu.

- Bosna i Hercegovina, u ovim teškim trenucima za Pakistan, stoji uz prijateljski narod i Vladu Islamske Republike Pakistan - navodi se u telegramu saučešća, saopćeno je iz Pres službe Predsjedništva BiH. 

Podsjećamo, prema podacima Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama (NDMA), samo u posljednja 24 sata u zemlji je poginulo 119 osoba, a 71 osoba je povrijeđena.

Broj ljudi koji su izgubili život u obilnim kišama od 14. juna porastao je na 1.033, a 1.527 je povrijeđeno.

U obilnim kišnim padavinama uništeno je 149 mostova i oštećen 3.451 kilometar autoputeva. Od 949.858 oštećenih domova, 287.412 je potpuno uništeno, javlja Anadolija.

Ukupno 498.442 osobe sklonjene su na sigurno u šatore, a broj spašenih osoba porastao je na 51.275.

Poplave su odnijele su stotine kuća, restorana, mostova, pa čak i nekoliko hotela od više spratova koji su se nalazili na obalama rijeke Swat u slikovitoj dolini jednoj od omiljenih turističkih atrakcija.

Zbog velikih poplava u rijeci Ind naređena je evakuacija nekoliko nizinskih područja u Dera Ghazi Khanu i Rajanpuru u sjeveroistočnoj pokrajini Punjab.