To je mezar nepoznatog imigranta. Ne zna se njegovo ime, godine, kako je stigao u Bjelorusiju i prešao u Poljsku, u potrazi za snom ili zbog lažnog obećanja, da li j išao sam ili ne, a ne zna se ni odakle je došao. Najvjerojatnije iz iračkog Kurdistana, kao i većina migranata iz ove krize proizvedene iz ruske orbite sa željom da se stanje u EU oteža. Iili je možda došao iz Sirije ili je Afganistanac koji bježi od talibana.

Preživio je ratove, prijetnje, švercere ljudima, hodao mjesecima ili godinama da bi na kraju umro na putu za negdje, u poljskoj šumi na granici Evrope.

Dva inicijala su umjesto imena na bašluku. "NN". Pod tim je inicijalom Jedan od hiljada migranata koji su proteklih mjeseci prešli iz Bjelorusije u Poljsku pokopan na malom muslimanskom groblju u gradu Bohoniki.

Nije nosio dokumente, što je uobičajena praksa među migrantima, niti je utvrđeno njegovo ime ili porijeklo. “Gotovo smo sigurni da je on brat musliman jer gotovo svi migranti koji dolaze iz Afrike su, a mi razumijemo, po boji njihove kože i kontekstu, muslimani. Ako bi se u budućnosti utvrdilo da je kršćanin ili Jevrej, ekshumirali bismo tijelo i odnijeli ga na groblje njegove vjere”, rekao je Ali Bazarewicz, lokalni imam koji je klanjao dženazu

Datum 22. oktobar utvrđen je kao dan smrti i napisan na bašluku. Dženaza je obavljena s gotovo mjesec dana zakašnjenja jer je beživotno tijelo "nedavno pronašao policajac, u poodmaklom stanju raspadanja i duboko u šumi" Bialoweze, uobičajene rute migranata u unutrašnjost Evropske unije.

Maciej Szczesnowicz, vođa lokalne muslimanske zajednice, također je rekao grupi novinara da je obdukcijom utvrđeno da je muškarac bio u 30-im godinama i da je vjerojatno umro od hipotermije. Krajem prošle sedmice obavljena je dženaza za još dvije osobe.

Kako se radilo o neidentificiranom tijelu, bili je malo ljudi, uglavnom novinara. U petak oko podneva lijes je prenesen na rukama u dvorište gradske smeđe drvene džamije. Tamo je imam klanjao dženazu.

Kasnije su ga mrtvačka kola odvela na groblje. Kombi se polako kretrao stazom paralelnom s desecima nadgrobnih spomenika sve dok nije stigao do udaljenog kuta, gdje je bio pripremljen mezar u koji je položeno tijelo. Imam je izbacio tri šake zemlje, a četvorica su ga brzo potpuno prekrila lopatama. Ostala je gomila zemlje ukrašena kamenjem i granama obližnjih četinara.

Pored njega leži Ahmad al Hasan. 19-godišnji Sirijac, čije se ime nalazi na bašluku. Utopio se pokušavajući preplivati ​​rijeku Bug iz Bjelorusije, također prošlog mjeseca. Njegova porodica mogla je svjedočiti pokopu, prvom u Poljskoj tokom aktuelne migrantske krize, putem videokonferencije, koju je organizirao sirijski liječnik koji je pronašao tijelo.

Istog dana u iračkom Erbilu pokopan je Gaylan Delir Ismael, 25-godišnji muškarac koji je umro na rukama svog brata.

Procjenjuje se da je do sada najmanje deset ljudi stradalo u trenutnoj graničnoj krizi, iako poljski aktivisti koji su u kontaktu s migrantima tvrde da će više tijela biti pronađeno u Bjelovješkoj šumi kada im se omogući slobodan pristup. Dio šume je u području zabranjenom za civile nerezidentne osobe, uključujući novinare, humanitarne radnike i nezavisne promatrače.

Smješten na sjeveroistoku zemlje, samo deset kilometara od granice s Bjelorusijom, Bohoniki je islamski otočić u pretežno katoličkoj Poljskoj, Tu živo oko 100 Tatara, jedne od najstarijih muslimanskih zajednica u Evropi. Pripadnici ovog turskog naroda koji su na tom području prisutni barem od 14. stoljeća, stekli su reputaciju dobrih ratnika, pa im je tri stoljeća kasnije poljski kralj Jan Sobieski,jer nije imao novca da plati svioju vojsku, dao zemlju u zamjenu za zaštitu istočne granice. Danas ih je oko 5000 od 38 miliona stanovnika Poljske.