U 2011. godini Jose Mourinho je proživljavao najbolje dane svoje trenerske karijere. 'The Special One', kako je sam sebe nazvao, prije samo godinu dana osvojio je Ligu prvaka s Interom po drugi put u karijeri. Ovaj uspjeh naveo je Real Madrid da ga dovede kako bi stali u kraj najboljoj Barceloni u historiji, onoj Guardiolinoj, i vratiti madridski tim na vrh.

Tada je, točnije u ožujku te godine, izgovorio jednu od svojih najpoznatijih rečenica: "Ako me Real Madrid otpusti, nikada neću trenirati Malagu", indirektnu pogrdnu izjavu poslanu ka Manuelu Pellegriniju, njegovom prethodniku na klupi Reala koji je gtrenirao taj andaluzijski tim.

Ove kontroverzne riječi dobile su na snazi ​​ovih dana nakon što se saznalo da će trenirati turski Fenerbahçe, a više ih se osoba sjetilo na društvenim mrežama. Po prvi put u dva desetljeća, Mourinho će trenirati ekipu koja ne pripada nijednoj od pet velikih liga kontinenta (Engleska, Španija, Italija, Njemačka i Francuska).

Portugalski stručnjak Jose Mourinho predstavljen je u nedjelju kao novi trener turskog superligaša Fenerbahcea. Mourinho je potpisao ugovor sa "Žutim kanarincima" na stadionu Ulker, a svečanom događaju prisustvovao je veliki broj navijača.

Predsjednik kluba Ali Koc je nakon potpisivanja ugovora opisao Portugalca kao "živu legendu", jednog od pet najboljih menadžera današnjice. Dodao je da ne žele poremetiti sadašnji sastav tima osim ako ne dođe do vanredne ponude za transfer te da im je cilj dovesti nove igrače.

Mourinho se zahvalio svima na "ljubavi" te dodao kako je osjetio od prvog trenutka kada je njegovo ime povezano s Fenerbahceom. Dodao je da ljubav navijača prema menadžerima obično dolazi sa postignućima, ali mu "ovo veliko priznanje" na početku daje veliku odgovornost. Mourinho je istakao da želi unaprijediti tursku ligu i turski fudbal, ali mu je najvažnije unaprijediti Fenerbahce, uvjeravajući navijače da su njihovi snovi sada i njegovi

Portugalski trener je gledao kako njegova zvijezda tamni iz sezone u sezonu, vrata velikih klubova mu se posljednjih godina zatvaraju. Otkako je napustio Real Madrid na kraju sezone 2012-13, njegova karijera je doživjela lagani pad.

Njegova prva stanica nakon Santiago Bernabéua bio je Abramovichev Chelsea, gdje je imao dobru rezultate, ali je bio daleko od osvajanja svoje treće Lige prvaka. Unatoč svemu, u gotovo tri sezone svog drugog razdoblja na Stamford Bridgeu, uspio je osvojiti Premier ligu i Liga kup.

Nakon otkaza u Chelseaju završio je u Manchester Unitedu, odakle je također dobio otkaz prije isteka treće godine ugovora. U tom razdoblju uspio je osvojiti Evropsku ligu, Liga kup i Community Shield. Međutim, ove tri titule su Unitedovi direktori smatrali nedovoljnima, uglavnom zbog ogromne količine novca potrošenog na transfere. Poraz od vječnog rivala, Liverpoola, bio je portugalskom treneru tačku na i.

Slijedeća stanica bio mu je London, iako će ovoga puta umjesto Chelseaja biti trener Tottenham Hotspura, prvog kluba u kojemu neće uspjeti osvojiti titulu. Ovom prilikom je pogazio svoju riječ, jer je 2015. godine tvrdio da nikada neće trenirati Tottenham jer previše voli "navijače Chelseaja". Nakon sezone i po 'The Special One' je ponovo dobio otkaz.

Mourinho je ponovno spakovao kofere kako bi promijenio ligu. Ovom prilikom izabranik je bila talijanska Serie A, gdje je preuzeo Romu. Njegova prva godina može se smatrati uspješnom, jer je vodio Giallorossije do osvajanja Konferencijsku lige, postavši prvi trener koji je osvojio sve evropske titule na klupskom nivou. U svojoj drugoj sezoni doveo je ekipu do još jednog evropskog finala, iako je ovoga puta sreća otišla na stranu Seville koja je osvojila trofej Evropske lige. Ljubav između Moua i Rome prekinuta je početkom ove godine, a on je nakon loših rezultata dobio otkaz. Portugalski trener je brzo krenuo na svoju slijedeću destinaciju, što je otkriveno ovih dana kada je objavljeno da je potpisao za turski Fenerbahçe. Ne uspije li ni na Bosforu, mogao bi to postati početak kraja njegove karijere.