Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je da će početi upotrebljavati novi izraz "mpox" kao sinonim za majmunske boginje kako bi se izbjegao "rasistički i stigmatizirajući jezik" povezan sa starim nazivom bolesti.

"Kada se epidemija majmunskih boginja proširila ranije ove godine, uočen je rasistički i stigmatizirajući jezik na internetu, u drugim okruženjima i u nekim zajednicama i o tome je obaviješten SZO", navodi se u saopćenju UN-ove agencije i napominje da je odluka donesena nakon konsultacija s globalnim stručnjacima.

SZO je objavio da će se oba naziva istodobno upotrebljavati u periodu od godinu dana, a izraz "majmunske boginje" postupno će se izbacivati iz upotrebe.

Organizacija je početkom godine pokrenula javne konsultacije s ciljem pronalaska novog naziva za bolest. Jedan od popularnijih prijedloga bio je naziv "mpox".

"SZO će usvojiti termin mpox u svojim komunikacijama i ohrabruje druge da slijede ove preporuke kako bi sveli na najmanju moguću mjeru bilo kakav tekući negativni utjecaj sadašnjeg naziva i usvajanja novog imena", naveli su iz organizacije.

Majmunske boginje nisu nova bolest. Virus je prvobitno otkriven kod majmuna 1958. godine, odakle je i nastalo njegovo ime. Prvi ljudski slučaj zabilježen je u Demokratskoj Republici Kongo 1970. godine.

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Može početi groznicom, povećanjem limfnih čvorova, bolovima u leđima i mišićima prije nego što se pojavi osip na koži.