Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom obraćanju izrazio je posebnu zahvalnost porodicama šehida i poginulih boraca Prvog korpusa Armije BiH.

"Danas ih se prisjećamo sa željom da ciljevi njihove borbe ostaju trajno zabilježeni. Nećemo zaboraviti njihovu žrtvu u vrijeme najvišeg iskušenja za našu domovinu. To nije bila samo odbrana samo ljudskih života u teritorije, već bitka za biće i ideju ove zemlje. Oni su je svojim životima sačuvali" kazao je Džaferović.

Naveo je da je posljednja agresija na državnost i cjelovitost naše domovine najsvježije svjedočanstvo o žrtvi koji su građani Sarajeva i cijele BIH bili spremni podnijeti, te da je zahvaljujući pripadnicima Prvog korpusa ARBiH i MUP-a RBiH Sarajevo odbranjeno, a sa njim i uvjerenje da će se sačuvati cjelovitost ove zemlje.

"Prvi korpus ARBiH na čelu sa generalima Mustafom Hajrulahovićem, Vahidom Karavelićem, Nedžadom Ajnadžićem dao je svoje najbolje sinove, među njima su imena rhm. Safeta Hadžića, Envera Šehovića i Safeta Zajke. U vijeme najtežih trenutaka za Sarajevo i državu BiH, oni su vjerovali u njihov opstanak i konačnu pobjedu. Nećemo zaboraviti naše heroje koji su položili svoje živote za domovinu koju mi danas imamo. Na nama i generacijama koje dolaze je obaveza da čuvamo istinu o njihovoj pravednoj borbi. Namjera počinilaca genocida i udruženog zločinačkog poduhvata je bila da se uništi multietničko tkivo našeg društva kroz masovni pokolj, mučenja, silovanja, protjerivanja. Njihovi sljedbenici i dalje sanjaju o završetku političkog projekta koji je donio krvoproliće cijelom regionu" kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, svjedoci smo gotovo svakodnevnih prijetnji otcjepljenjem i raznih blokada, kao i otvorene podrške susjeda takvim politikama u BiH. Poručio im je da BIH neće popustiti takvim zahtjevima.

"Oni koje žele bolje odnose sa BiH moraće se suočiti sa istinom, spriječiti dovođenje u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, prestati da vrijeđaju žrtve i one koje su preživjeli genocid i udruženi zločinački poduhvat i negiranje sudski potvrđenih činjenica. Ne možete negirati genocid, pružati utičište ratnim zločincima, hapsiti branioce BiH, nagrađivati haške osuđenike i potom deklarativno tražiti bolje odnose sa BiH. Tako se ne prave prijateljstva sa BiH" kazao je Džaferović.

Posebno je naglasio da svaki dio BiH podjednako pripada svim građanima, a onima koji misle drugačije, koji pod vidom legitimiteta nastoje zadržati i produbiti podjele našeg društva, poručio je da to neće ostvariti, jer većina građana želi modernu, demokratsku, evropsku državu u kojoj će svi imati ista prva.

Član Predsjedništva BIH Željko Komšić kazao je da mu je bila čast biti pripadnikom ARBiH i Prvog korpusa.

"Velika je stvar bila ustrojiti tu jedinicu. Sa nedostakom školovanog oficirskog kadra, pod takvim okolnostima. Sve ono što se dešavalo sa ARBiH i Prvim korpusom, može se uporediti sa istorijskim epopejama. Velika je stvar da u jednom trenutku u našem ratu formirate jedinicu kao što je Pvi korpus, ali i druge korpuse ARBiH spremne i sposobne da izvrše sve vrste operacija, da sve postavljene zadatke izvrše vojnički sa čvrstom disciplinom. Njihovim komandantima treba reći hvala. Neka mi ne bude zamjereno, s obzirom na delikatnu situaciju u BiH, pitam se jesmo li pogriješili što smo raspustili ARBiH i Prvi korpus, svjestan težine ovih riječi i svjestan koliku smo žrtvu napravili raspuštajući tako ustrojenu i moćnu vojsku" kazao je Komšić.

Između ostalih, na Svečanoj akademiiji još su govorili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, penzionisani general Vahid Karaveilć, predsjednik Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH Hilmo Kovač i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

Svečanoj akademiji prethodili su drugi događaji u povodu 30. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike BiH.

Brojne delegacije institucija svih nivoa vlasti, predstavnici boračkih organizacija i građani pohodili su mezarje “Kovači” u znak sjećanja na branioce BiH.

Polaganjem cvijeća na centralnom nišanu i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast šehidima i poginulim borcima, koji su se žrtvovali u odbrani cjelovitosti i nezavisnosti BiH.

Povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH organizirano je više prigodnih događaja, a jedan od njih je postrojavanje veterana Prvog korpusa sa replikama ratnih uniformi i zastava jedinica i komandi tog korpusa, što je uslijedilo nakon obilaska šehidskog mezarja Kovači.

Obilasku mezarja prethodila je promocija literarnih i likovnih radova učenika škole o temi “Prvi korpus Armije RBiH” u Centru “Vladimir Nazor”, a obilježavanje godišnjice Prvog korpusa nastavljeno je polaganjem cvijeća na mezar Mustafe Hajrulahovića Talijana, prvog komandanta tog korpusa, u haremu Alipašine džamije.

Prema programu obilježavanja 30. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, koji je utvrdilo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, slijede – održavanje historijskog sata na Trgu Prvog korpusa i svečana akademija u Domu mladih Centra “Skenderija”.

Prvi korpus formiran je na današnji dan 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba Vrhovne komande Sefera Halilovića, a po odluci vrhovne civilne komande - Predsjedništva RBiH i njenog prvog predsjednika Alije Izetbegovića.

Na putu borbe za slobodu i temeljne civilizacijske vrijednosti, 6.585 pripadnika Prvog korpusa nesebično se žrtvovalo, ugradivši živote u temelje države Bosne i Hercegovine.

Tri brigade Prvog korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”.

Veliki broj pripadnika odlikovan je za izuzetne zasluge u odbrani domovine i temeljnih civilizacijskih vrijednosti. Tako su 472 pripadnika nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”.

Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije RBiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

(FENA)