Tačno su 15. septembra 1935. godine njemačke nacističke vlasti odlučile usvojiti novu zastavu na kojoj se nalazi jedan od najozloglašenijih simbola 20. vijeka – svastika. Iako je pod ovim simbolom ubijeno više miliona ljudi i uprkos činjenici da je pod svastikom vođen najrazorniji rat u historiji postojanja, valja istaći da ovaj znak nije prvi koristio Adolf Hitler. Riječ je o znaku koji je korišten i daleko ranije i koji na početku uopće nije imao negativno poimanje.

Naprimjer, svastika je dosta korišten simbol u istočnjačkim religijama kao što su hinduizam i budizam. Čak se i danas ovaj znak može vidjeti na mnogim javnim mjestima u kojima su ove dvije religije dominantne. Osim njih, svastiku su koristili i stari Grci, o čemu svjedoče svastike na mnogim drevnim helenskim objektima, ali i Druidi i Kelti.

Ono što je još zanimljivije jeste samo značenje svastike. Kako se pretpostavlja, riječ “svastika” dolazi iz Sanskrta i označava “dobro postojanje”, “dobar početak” ili “dobru sreću”. Bilo kako bilo, valja istaći i to da se od jednog do drugog govornog područja i svastika drugačije naziva, pa je ona za Kineze “Wan”, Japance “Manji”, Engleze “Fylfot”, Nijemce “Hakenkreuz”... Godine 1979. historičar P.R. Sarkar odlučio je redefinirati samo značenje naziva svastika – vječna pobjeda – uz napomenu da ovaj prijevod može imati i negativnu i pozitivnu kontaciju, a da na to uveliko utječe i njen sam položaj.

Naime, on je rekao kako u hinduizmu udesno postavljena svastika predstavlja simbol božice Vishnu i Sunca, dok je lijevo okrenuta znak simbol božice Kali i magije. Kao što je već poznato, drevne kulture dosta su pažnje posvećivale dualnom tumačenju znakova, a najeklatantniji primjer za takvo što je pentagram – ako je okrenut prema gore ima pozitivno značenje, a ako je okrenut prema dolje negativno.

Najstariji zapis svastike ikada pronađen je u Mezinu, u Ukrajini, koji je izrezbaren na bjelokosti, a utvrđeno je da je star oko 12.000 godina. Kako pretpostavljaju istraživači, pripadao je Vinčanskoj kulturi. Isto tako, često se svastika mogla vidjeti i na kršćanskim katakombama u Rimu pored riječi “Zotiko zotiko”, što u prijevodu znači “život života”.