Mlada Paštunka je upravo pobjegla od sovjetske invazije sa svojom braćom i sestrama i njihovom nanom. Sljedeće godine fotografija je objavljena na naslovnici National Geographica, i činilo se da ilustrira sve ratove koji su oštetili njenu zemlju i da demonstrira određenu otpornost tog naroda. Suočena s povratkom talibana u Afganistanu u augustu ove godine, Sharbat Gula dobila je azil u Italiji.

Službe premijera Maria Draghija u saopćenju u četvrtak navode da je Sharbat Gula zatražila pomoć nakon što su talibani preuzeli vlast sredinom augusta, te da je njen dolazak dio šireg programa evakuacije i integracije afganistanskih građana. Majka četvero djece stigla je u Rim.

Pakistan je 2016. godine uhapsio Sharbat Gulu zbog krivotvorenja lične karte, poput milion izbjeglica koje žive na granici, a zatim je ona deportirana. Želeći pokazati sposobnost Afganistana da dočeka svoje stanovnike u dobrim uvjetima, nakon trideset godina izgnanstva, tada ju je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani dočekao na crvenom tepihu.

National Geographic izvijestio je da je Gula, koja je tada imala 45 godina, dobila stan od 280 m² u svom rodnom gradu i da je primala veliku mjesečnu naknadu za plaćanje medicinskih troškova za liječenje hepatitisa. No, AFP-u, prije nego što je napustila Peshawar, Sharbat Gula povjerila da joj je "slomljeno srce što se mora vratiti u (svoju) zemlju porijekla", gdje su talibani već bili u ofenzivi. “Afganistan je samo moje rodno mjesto, ali Pakistan je bio moja domovina i uvijek sam ga smatrala svojom zemljom”, rekla je.

Udovica je tada bila jedna od rijetkih žena u zemlji koja je posjedovala svoj dom. Bila je pod relativnom zaštitom, ali konzervativni krugovi nisu cijenili sliku koju je njezin život odražavao o zemlji. Nema sumnje da se bojala ostanka u ovoj zemlji u kojoj je živjela vrlo kratko, nakon što su talibani preuzeli vlast prošlog augusta.

(Izvor: Le Parisien)