Ko će u finale – i ko će pobijediti na Evropskom nogometnom prvenstvu koje sutra počinje u Njemačkoj? Odgovore na ova pitanja pokušali su dati novinari sportske redakcije britanskog Guardiana.

U mini-anketi koju su je objavio Guardian, novinari su izdvojili tri reprezentacije za koje očekuju da će, dvije od njih, igrati u finalu. Čini se da je u svakoj kombinaciji, barem prema mišljenju Guardianovih sportskih novinara Francuska šampion. U finalu će Francuska, smatraju oni, igrati protiv Portugala ili protiv Njemačke, a samo jedan od njih 10 mišljenja da Engleska može do finala, ali ne i osvojiti šampionat. Ipak, većina njih ostavlja dosta šansi Portugalu i Njemačkoj da podignu pobjednički pehar.

Bitka za Zlatnu kopačku, smatraju novinari Guardiana, vodiće se vjerovatno između reprezentativca Engleske Harrya Kanea, koji je bio u jako dobroj formi protekle sezone iako njegov Bayern nije ništa osvojio, te francuskog napadača Kyliana Mbappéa, koji je s PSG-om dominirao u Francuskoj, ali opet nije uspio doći do finala Lige prvaka, pa mu ostaje nada da će uspjeti naredne sezone u dresu Real Madrida.

Obično na velikim takmičenjima iz sjene se pojavi neki autsajder i pokvari planove favoritima. Ovoga puta bi to mogle biti Austrija ili Mađarska, smatraju novinari Guardiana, mada bi u tu ulogu mogle uskočiti Turska, Ukrajina ili Gruzija.

U pogledu mladih igrača koji će biti prevaga za svoje timove na ovom Evropskom prvenstvu, novinari Guardiana nisu mogli da se slože ko bi bio taj „zlatni dečko“, pa su svi dali različite odgovore. Među mladim igračima koji su u konkurenciji da zablistaju na ovom EURO su Ukrajinac Heorhiy Sudakov, Holanđanin Xavi Simons, Turčin Arda Güler,  Slovenac Benjamin Šeško, Nijemac Florian Wirtz...

No, to su samo prognoze. Mjesec fudbala je pred nama, a odgovori na sva ova pitanja biće poznati za 30-ak dana.