Ruski poslanici glasali su u utorak da zabrani strancima da koriste usluge ruskih surogat majki jer se odnosi Moskve sa zapadnim zemljama i dalje pogoršavaju zbog rata u Ukrajini.

Plaćeno surogat majčinstvo je legalno u Rusiji, ali vjerske grupe su kritikovale tu praksu zbog komercijalizacije rađanja djece. Jedan od koautora zakona, koji je skoro jednoglasno usvojen u prvom čitanju, rekao je da je takav zakon potreban kako bi se djeca rođena u Rusiji zaštitila od opasnosti.

U ovom trenutku, rekao je Vasilij Piskarjov, poslanik iz vladajuće partije Jedinstvena Rusija, "ne možemo pratiti sudbinu ni jedne jedine bebe". - Ne znamo ko su im roditelji, njihovi takozvani 'mama' i 'tata', i zašto kupuju bebu - rekao je on.

Piskarjov je rekao da je oko 40.000 beba rođenih od surogat majki u Rusiji napustilo zemlju da bi ih odgajali stranci. - Zašto bismo trošili svoja sredstva na rješavanje demografskih problema drugih zemalja? - rekao je, dodajući da bebe rođene od surogat majki u Rusiji treba automatski dobiti rusko državljanstvo "kako bismo mogli pratiti njihovu sudbinu".

Prijedlog zakona još treba da prođe još dva čitanja, da ga pregleda Gornji dom Parlamenta i da ga potpiše predsjednik Vladimir Putin.