Društvo | 16.04.2022.

Silovanje kao dio ratne kampanje

Supruga ruskom vojniku dala dozvolu da siluje, ali da koristi zaštitu

Identitet ruskog vojnika i njegove supruge koji su u telefonskom razgovoru pričali o silovanju ukrajinskih žena, otkriveni su nakon istrage Ruskog servisa Radija Slobodna Europa (RSE) i Schemes (Skhemy) – istraživačkog projekta Ukrajinskog servisa RSE.

R. I.
Istragom je utvrđeno da su Roman Bajkovskij (27) i njegova supruga Olga Bajkovskaja, djevojačkog prezimena Pinjasovaja, odgovorni za šokantan poziv koji je potaknuo strah od masovnog silovanja ukrajinskih žena od ruskih vojnika.

U pozivu, za koji su ukrajinske sigurnosne službe u regiji Kerson na jugu zemlje rekle da su ga presrele prije nego što su ga objavile ranije ovog mjeseca, može se čuti kako žena daje dopuštenje muškarcu da siluje Ukrajinke.

“Da, dopuštam. Samo nosi zaštitu”, kaže žena kroz smijeh.

Preselili se na Krim

RSE i Scheme zaprimili su telefonske brojeve sudionika ovog zloglasnog poziva od izvora u ukrajinskim sigurnosnim službama, te su koristili brojeve kako bi pronašli profile Bajkovskog i njegove žene na društvenim mrežama.

Par koji je rođen i odrastao u ruskom Orjolu, gradu oko 350 kilometara jugozapadno od Moskve, preselio se na Krim nekoliko godina nakon što je Rusija anektirala ovaj ukrajinski poluotok.

Objave Bajkovskovove majke Irine Bajkovskaje na društvenim mrežama pokazuju da je on pripadnik ruskih oružanih snaga.

Bajkovskij je, kada ga je kontaktirao RSE, potvrdio svoj identitet i rekao da se nalazi u Sevastopolju, krimskoj luci u kojoj je sjedište ruske crnomorske flote. Međutim, porekao je da je on osoba sa snimka tog poziva.

Olga Bajkovskaja potvrdila je da je njen suprug bio u Sevastopolju, rekavši da je ranjen i da se, kada ju je RSE kontaktirao, liječi u bolnici. Ni jedno ni drugo nisu dali odgovore na ostala pitanja.

Unatoč poricanju Bajkovskog, njegov glas i glas njegove supruge podudaraju se s glasovima koji su se čuli u pozivu koji su presrele ukrajinske sigurnosne službe, izvijestili su RSE i Scheme.

Niko Bajkovskog nije optužio za silovanje i protiv para nisu podignute optužnice.

Čak i da su se možda našalili u razgovoru, snimka telefonskog poziva pojavila se usred sve većeg broja navoda ukrajinskih žena da su ih silovali ruski vojnici koji su ih okupirali tokom aktualnog rata u Ukrajini.

Silovanje kao ratna kampanja

Organizacija Human Rights Watch (HRW) je u izvještaju od 3. aprila dokumentirala prve prijavljene optužbe za silovanje. Nekoliko novih uslijedilo je nakon povlačenja ruskih snaga iz gradova oko prijestolnice Kijeva.

Istog dana kada je objavljen izvještaj HRW-a, britanska ambasadorica u Ukrajini Melinda Simmons nazvala je silovanje elementom ničim izazvane ratne kampanje Rusije.

“Iako još ne znamo potpuni obim njegove upotrebe [silovanje] u Ukrajini, već je jasno da je dio ruskog arsenala” napisala je Simmons i dodala: “Žene su silovane pred svojom djecom, djevojke pred njihovim porodicama, kao namjerni čin pokoravanja.”

Silovanje je ratni zločin i vojnici optuženi za takva nedjela mogli bi, nakon hapšenja, biti izvedeni pred međunarodne sudove. Njihovi zapovjednici također mogu biti krivično odgovorni ako su znali za to, a nisu ništa poduzeli da to spriječe.

Rusija nije konkretno odgovorila na ukrajinske optužbe o silovanju. No, ruski dužnosnici poriču da ruske snage u Ukrajini ciljaju na civile ili čine ratne zločine unatoč rastućim dokazima koji govore suprotno.

(Izvor: RSE)

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Večeras se u domovinu vraća prva grupa hadžija

Kroatizacija jezika Mostaraca na obje strane Neretve je završena

NAPOLEONOV POHOD NA RUSIJU 1812: Glad je bila takva da je vojska jela i ljude i konje

BAUDRILLARD: Šta nakon orgija - režim travestije i transseksualaca