Aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) demokrata Joe Biden i republikanac Donald Trump ostvarili su očekivane pobjede na stranačkim izborima ovog "super utorka" i gotovo je izvjesno da će njih dvojica, kao i prije četiri godine, ponovo odmjeriti snage u borbi za mjesto u Bijeloj kući, prenosi Anadolu.

U 15 saveznih američkih država u utorak su održani preliminarni stranački izbori na kojima su, kako se i očekivalo, aktuelni šef države demokrata Joe Biden i njegov prethodnik republikanac Donald Trump jasno pokazali svoje jake pozicije u očima glasača uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 5. novembra ove godine.

Budući da se predsjednički izbori u SAD-u tradicionalno održavaju utorkom i većina preliminarnih izbora, koji se u većini država nazivaju “primarni“, održavaju se također utorkom. Dan u kojem najviše saveznih država izlazi na birališta u SAD-u naziva se “super utorkom“ (Super Tuesday).

“Super utorak“ u američkoj politici se njeguje od predsjedničkih izbora 1984. godine i određuje se prema izbornom kalendaru država krajem februara ili početkom marta. Pobjednici “super utorka“ uglavnom izbore predsjedničku kandidaturu u svojoj stranci.

Budući da je kandidatura sadašnjeg demokratskog predsjednika Bidena već izvjesna i prije kongresa, pažnju javnosti više je privuklo glasanje u republikanskim redovima u kojima je favorit Trump.

Biden je pobijedio u svih 15 država - Alabami, Arkanzasu, Californiji, Coloradu, Iowi, Massachusettsu, Maineu, Minnesoti, Sjevernoj Carolini, Oklahomi, Tennesseeju, Texasu, Utahu, Virginiji i Vermontu. Jedini poraz koji je pretrpio bio je na američkoj teritoriji Američke Samoe od gotovo nepoznatog kandidata Jasona Palmera.

Trump je lako pobijedio svoju posljednju preostalu veliku protivkandidatkinju Nikki Haley na predizborima održanim u Alabami, Arkansasu, Coloradu, Maineu, Virginiji, Sjevernoj Carolini, Oklahomi, Minnesoti, Tennesseeju, Texasu i Massachusettsu, prema projekcijama televizijskih kuća.

Vermont je jedina država, barem za sada, u kojoj je, po projekcijama na republikanskim predizborima pobijedila Haley.

Primarni izborni proces, u kojem glasači Demokratske stranke i Republikanske stranke biraju svoje kandidate za predsjedničke izbore, počeo je u saveznoj državi Iowi 15. januara, a taj proces će biti završen 8. juna kada će obje stranke potvrditi svoje kandidate za poziciju šefa države.

Republikanci će svog kandidata zvanično proglasiti na stranačkom kongresu u Milwaukeeju od 15. do 18. jula, a demokrate će to uraditi u Chicagu od 19. do 22. augusta.