Dva vojnika i jedan civil ranjeni su u napadima granatiranja Donbasa tokom proteklog dana, saopštio je iz pres centar štaba Operacije združenih snaga (JFO).

“Usljed neprijateljskih djejstava dva pripadnika Združenih snaga su ranjena. Vojnici su smješteni u bolnicu. Zdravstveno stanje ranjenih je zadovoljavajuće”, navodi se u njihovom izvještaju.

Kako ističu, tokom proteklog dana zabilježeno je osam kršenja režima prekida vatre od strane ruskih okupacionih snaga, od kojih dva uz upotrebu oružja zabranjenog sporazumima iz Minska.

"U pravcu Stanytsia Luhanske neprijatelj je pucao iz artiljerije kalibra 122 mm. Pod granatiranjem je pala periferija naselja. Jedan civil je ranjen", saopšteno je iz štaba.

Na području Svitlodarska i Starohnativke, ruski separatisti su otvorili vatru iz automatskih štafelastih bacača granata. Nedaleko od Novo-Oleksandrivka, oni su pucali iz protivtenkovskih, podcjevnih bacača granata, teških mitraljeza i drugog malokalibarskog oružja. U pravcu naselja Stari Ajdar  su koristili minobacače kalibra 120 mm, dok je kod Novoluhanskog otvorio vatru dva puta, koristeći ručne protivtenkovske bacače granata, teške mitraljeze i drugo malokalibarsko oružje, navodi Interfax.

Regija Donbas na istoku Ukrajine proglasila je jednostranu nezavisnost nakon sukoba između ruskih separatista i regularne Vojske Ukrajine koje su eskalirali tokom 2014. godine. U posljednjih nekoliko mjeseci u pomenutoj regiji dolazi do sporadičnih međusobnih borbi, što dodatno komplicira izuzetno naped odnos između Rusije i Ukrajine.