Sat prije zore u neuglednoj zgradi u Hilversumu, uspavanom gradiću pola sata južno od Amsterdama, Nora Akachar grabi mikrofon. Nema ničeg posebnog u tome da radijski voditelj probudi naciju iz sna. Ali ovo je, prema njezinim vlastitim riječima, "velika stvar".

Nizozemsko-marokanska glumica, koja je postala radijski voditelj, uživo predstavlja "Suhoor Stories", radio emisiju koju vodi sedam nizozemskih muslimanki, pozivajući muslimanske goste da demistificiraju ramazan široj javnosti. Vjeruje se da je program jedina dnevna ramazanska radijska i televizijska emisija u Evropi koju emitira nacionalni javni servis.

Akacharin glas dopire do automobila i domova diljem Nizozemske, "za svakoga ko je budan, ide na posao ili jede sehur, obrok koji se jede prije zore kako bi se označio početak ramazanskog posta."

Isključivo ženska postava emisije je Akacharin odgovor na dugotrajne stereotipe o muslimankama: "Imamo agenciju i prepravljamo priče na naš način."

Više od svega, to je prilika za veće razumijevanje u zemlji koju je prošle godine uzdrmala izborna pobjeda antiislamske krajnje desne Slobodarske stranke (PVV), koju vodi Geert Wilders.

U eteru usred trajnih postizbornih svađa oko formiranja sljedeće vlade, „Suhoor Stories“ je dobio na važnosti, ne samo kao muslimanski glas u nacionalnom narativu – već i kao svjetionik otpora.

“Trenutno je teško u Nizozemskoj,” rekla je Akachar. “Što sam krivo učinila? Uvijek se trudim biti ljubaznan. A onda je 2,5 milijuna ljudi otišlo i glasalo za Geerta Wildersa. Vjerojatno poznajem neke od tih ljudi.”

Nora Akachar kaže da je vrijeme da sama ispriča svoju priču.

„Suhoor Stories“ istražuje aktualne događaje kroz objektiv običnih muslimana: poduzetnika koji pravi halal kobasice ili učitelja nizozemskog jezika. Tu je i spoj nostalgije i inspiracije. Gosti dijele sjećanja i recepte za sehur.

Emisija poziva goste da razotkriju "glupa pitanja" koja se muslimanima često postavljaju tokom ramazana. “Čak ni vodu? To je još uvijek pitanje!" kazala je Akachar.

Prosječno 160.000 slušatelja prati emisiju svako jutro, od metropolitanskih do ruralnih. Emisija dobiva pogrdne, ponekad i “rasističke” komentare od kojih producenti pokušavaju zaštititi voditelje. Kritike su ponekad dolazile iz neposredne blizine, a neki muslimani sugerirali su da bi Akachar umjesto toga trebala "moliti i razmišljati kod kuće".

Emisija nizozemskog javnog emitera općenito je hvaljena zbog postavljanja novih temelja u javno finansiranim medijima. “Svi govore jezikom hrane, nostalgije i aktualnih događaja. To bi trebalo biti ujedinjujuće,” kazala je Akachar.

Pozorišna glumica i filmska producentica itekako je upoznata s dugogodišnjom demonizacijom imigrantskih porodica koje žive u Nizozemskoj. Rođena u Maroku, kazala je da je teško ignorirati stalnu stigmatizaciju muslimana u medijskom krajoliku koja ih oblikuje kao "predatore ili kriminalce" na ekranima. Glumila je u uspješnoj nizozemskoj televizijskoj seriji „Mocro Maffia“, koju su neki kritizirali zbog općenitog negativnog prikaza marokanskog stanovništva.

To je slika za koju se Akachar nada promijeniti, a tu radijska emisija dolazi na scenu. Predugo se o društvenim problemima poput terorizma ili kriminala pričalo kroz "bijelu leću", rekla je, zanemarujući proživljena iskustva stigmatiziranih zajednica samim tim djelima.

“Filmski redatelji vole od mene napraviti ‘muslimansku ženu koja je morala uzvratiti udarac zbog načina na koji je odgojena’. Ne više. Ja sam ta koja priča svoju priču ”, rekla je Akachar.

“Šaljemo poruku jer se moramo boriti na toliko razina. Postajemo umorni od toga da govorimo da smo dobri ljudi", zaključila je.