Premier League (PL) i Manchester City konačno se sučeljavaju. Od ovog ponedjeljka, tri suca iz Centra za rješavanje sporova, arbitražnog suda koji se nalazi u srcu londonskog Cityja (finansijskog i pravnog središta grada) saslušat će stranke, u onome što su mediji već nazvali “suđenjem stoljeća”.

Saslušanja, koja se održavaju iza zatvorenih vrata, trajat će najmanje deset sedmica. Presuda neće biti poznata do slijedeće godine, a na nju se mogu žaliti obje strane. Sportski klub se zubima i noktima bori protiv optužbi koje bi čak mogle dovesti do njegovog izbacivanja iz engleske lige. Premier liga je odlučna ići do kraja kako bi osigurala da njen autoritet ostane netaknut u dvoboju protiv moćnog, cijenjenog i voljenog tima.

Obje su se strane okrenule najbistrijim pravnim umovima u Ujedinjenom Kraljevstvu, bez obzira na cijenu, kako bi izašle kao pobjednice.

PL je tužila klub, kako je objavljeno u februaru prošle godine, zbog navodnog kršenja pravila finansiranja lige u devet uzastopnih sezona (2009./10. do 2017./18.). Zbir navodnih pritužbi premašuje stotinu i mogao bi predstavljati, ako istraga završi osuđujućom presudom, najveće kršenje pravila od strane kluba kroz historiju engleskog natjecanja. Konačna sankcija mogla bi varirati od izbacivanja iz lige do suspenzije ili oduzimanja bodova.

Zvaničnici Premier lige također su optužili Manchester City da nije pružio tačne informacije o plaći njihovih menadžera i ugovoru između sezona 2009./10. i 2012./13. Za to vrijeme na čelu tima je bio Roberto Mancini. Pep Guardiola pridružio se 2016. Optužbe protiv uprave Cityja usmjerene su na šest sezona od 2010./11. do 2015./16. u vezi s naknadama i ugovorima igrača. Konačno, Premier liga navodi kršenja UEFA-inih propisa o finansijskom fair playu za razdoblje od 2013./14. do 2017./18. Manchester City je dio Abu Dhabi United grupe od 2008. godine. Od tada je njegov sastav procijenjen na više od 1,1 milijardu eura.