Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je kaznila šest stranaka sa ukupno 39.000 KM zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih resursa za promociju stranke.

Međutim, među kažnjenim strankama nema SDP-a, koji kako je jučer objavio Faktor, prostorije državnih institucija uveliko koristi za predizborne aktivnosti iako je to strogo zabranjeno Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, što je precizirano posebno u odredbama koje je 2022. godine nametnuo visoki predstavnik Christan Schmidt.

Naime, Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, primio je stranačke kolege iz SDP-a i kandidate na izborima u općinama Vogošća i Stari Grad Sarajevo, ali i iz Kaknja, Olova, Goražda...

Fuad Abaspahić koji je i kandidat Trojke (SDP, Naša stranka i NiP) za načelnika Vogošće, pohvalio se na društvenim mrežama "uzurpacijom" prostorija Predsjedništva BiH. Abaspahić u objavi ne spominje direktno izbore i SDP, no više je nego jasno da se radi o predizbornim aktivnostima, budući da su prisutni na sastanku kandidati SDP-a iz Vogšće, ali i drugi stranački kadrovi iz SDP-a poput zastupnika Saše Magazinovića i Damira Mašića, čije prebivalište nije u Vogošći.

Ista situacija je i sa kandidatima SDP-a za Općinu Stari Grad na Lokalnim izborima 6. oktobra.

Iako je aktuelni načelnik i kandidat za tu poziciju Irfan Čengić u objavi na društvenim mrežama ovaj događaj pokušao predstaviti kao sastanak općinske i državne vlasti u cilju realizacije određenih projekata, po svemu što se može vidjeti, jasno je da se radi o stranačkom predizbornom okupljanju, a ne o sastanku općinske administracije i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Iz SDP-a Kakanj bili su posve konkretni i jasni. U okviru predizbornih aktivnosti sastančili su u Predsjedništvu.

Ali, to nije sve. Kod Bećirovića su sastančili i SDP-ovci iz Goražda i Olova.

U Izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odlukama koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt 2022. godine, stoji:

- Zloupotreba javnih sredstava i resursa, u smislu ovog zakona, je bilo koje nezakonito korištenje sredstava i resursa države BiH, entiteta, kantona, Brčko distrikta BiH i drugih jedinica lokalne uprave i samouprave, kojim kandidati na izborima i izbornim listama, kao javni ili državni dužnosnici, ili neposredno izabrane osobe, raspolažu za potrebe obavljanja službene dužnosti.

Pod resursima se, u smislu ove definicije, podrazumijevaju pokretna i nepokretna imovina, kao i svi ljudski resursi javnih institucija koji se koriste u okviru radnog vremena.

Zatim se precizira da je nosiocima izvršne funkcije zabranjena zloupotreba javnih sredstava.

Zloupotrebu javnih sredstava čini i sljedeća radnja: korištenje prostorija javnih ustanova i organa za obavljanje predizbornih aktivnosti ako korištenje istih prostorija nije zagarantovano drugim kandidatima i političkim subjektima pod istim uvjetima.

Pitanje za Centralnu izbornu komisiju je zašto SDP ima povlašten tretman?