U prvom slučaju u posljednjih 10 godina, Maryam Alsyed Tiyrab (20), osuđena je na smrt kamenovanjem zbog preljuba u Sudanu. Tiyrab se žalila na odluku, koja je donesena u njenom rodnom gradu Kosti, u južnosudanskoj državi Bijeli Nil. Zadržana je u pritvoru dok čeka konačnu presudu.

Slučaj su osudile organizacije za ljudska prava, pozivajući sudanske vlasti da ponište presudu, odmah oslobode Tiyrab i provedu zakonsku reformu kako bi se ukinula smrtna kazna i svi drugi diskriminirajući zakoni protiv žena.

Slučaj je također poslužio za označavanje brze erozije prava, posebno za žene, koja Sudan doživljava otkako je vojni udar okončao krhku demokratsku tranziciju koja je započela dvije godine ranije. To se također tumači kao najnoviji znak povratka brutalnoj praksi islamističkog režima bivšeg diktatora Omara Al Bashira, svrgnutog 2019. nakon 30 godina na vlasti.

Posebno je osuđeno kamenovanje kao ozbiljno kršenje međunarodnog prava, što uključuje međunarodne sporazume koje je Sudan ratificirao.

Nakon razvoda, Tiyrab se vratila u svoju porodičnu kuću a policija juj je ispitala u sklopu istrage o njenom bratu, koji je bio optužen za ubistvo čovjeka za kojeg je sumnjao da je imao aferu sa Tiyrab. Tokom ispitivanja Tiyrab je priznala da je jednom imala seksualne odnose sa ubijenim te joj je odmah suđeno, unatoč tvrdnji da je priznala pod prisilom.

Advokat Mossaad Mohamed Ali navodi da je suđenje bilo puno nepravilnosti te da je nesretnoj ženi bilo uskraćena pravna pomoć dostupna svim optuženicima koji su suočeni s kaznom od više od 10 godina zatvora, amputacijom ili smrću. Štaviše, nije bila obaviještena ni o optužbama ni o kazni s kojom se suočava.

Tokom dvije godine na vlasti, sudanska prelazna vlada donijela je niz umjerenih zakonskih reformi koje su proširile ljudske slobode i počele modifikovati Al Bashirovo strogo islamističko naslijeđe. Među najznačajnijim promjenama bilo je ukidanje zakona o otpadništvu i uvođenje kazni za praktikovanje genitalnog sakaćenja žena. Također su revidirane kazne bičevanja za homoseksualne aktivnosti i član zakona koji diktira pravila odijevanja za žene.

U augustu 2021. dva mjeseca prije državnog udara, Sudan je ratifikovao UN-ovu konvenciju protiv mučenja, iako je usvojio samo reformistički stav u vezi s pravnim naslijeđem starog režima. Posljedično, članci Krivičnog zakona, poput onog koji predviđa kaznu kamenovanjem za preljubu, ostali su na snazi.

Od vojnog preuzimanja vlasti, koje ima otvorene veze s islamističkim sektorima Al Bashirovog režima, došlo je do alarmantnog porasta dokumentiranih kršenja prava žena i značajnog usporavanja napretka postignutog tokom tranzicije. Tokom Al Bashirovih godina na vlasti, žene su bile podvrgnute ultrakonzervativnim zakonima o javnom i porodičnom moralu.