Dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhammad Yunus osuđen je za kršenje zakona o radu Bangladeša u suđenju koje su njegove pristalice ocijenile politički motiviranim.

Ovaj 83-godišnjak, koji je zaslužan za izvlačenje miliona ljudi iz siromaštva sa svojom mikrofinansijskom bankom Grameen, zaradio je neprijateljstvo Sheikha Hasine, dugogodišnjeg premijera Bangladeša, koji ga je optužio da "sisa krv" siromašnih ljudi.

Administracija premijera Hasine postaje sve čvršća u suzbijanju političkih neslaganja. Izvršila je nekoliko oštrih verbalnih napada na Yunusa, koji je osvojio nagradu za mir 2006. godine i nekada je fugurirao kao politički rival.

Šeik Merina Sultana, šef Trećeg radnog suda u Daki, proglasio je Yunusa i trojicu kolega iz Grameen Telecoma krivim, osudivši svakog na po šest mjeseci zatvora. Sva četvorica su odmah dobili mogućnost plaćanja kaucije dok čekanju na žalbe. Sultana je u svojoj presudi naveo da je 67 zaposlenih u Grameen Telecomu trebalo da bude trajno zaposleni i da nisu formirani fondovi za učešće i socijalnu pomoć zaposlenih. Također je rekao da je u skladu sa politikom kompani 5% dividendi kompanije trebalo da bude podjeljeno osoblju.

"Kažnjen sam za zločin koji nisam počinio", rekao je Yunus novinarima nakon saslušanja. “Ako to želite nazvati pravdom, možete.”

„Ova presuda je bez presedana“, rekao je Abdulah Al Mamun, advokat Yunusa. “Nismo dobili pravdu.”

Još jedan od njegovih advokata, Khaja Tanvir, rekao je: “Jedini cilj slučaja je da ga uznemirava i ponizi pred svijetom.”

Presuda protiv Yunusa, koji se također suočava s nizom drugih optužbi za navodnu korupciju i pronevjeru sredstava, donesena je u ponedjeljak dok se Bangladeš priprema za opće izbore 7. januara. Glavna opoziciona stranka Bangladeša, Bangladeška nacionalistička partija (BNP), čiji su najviši lideri ili u zatvoru ili u egzilu, pozvala je svoje pristalice da bojkotuju ono što je nazvala "jednostranim lažnim izborima". BNP vodi bivša premijerka Khaleda Zia, najveći rival aktuelnog premijera Hasine.

Yunus, ekonomista i društveni preduzetnik, bio je jedan od pionira mikrofinansijskog bankarstva nakon što se vratio u Bangladeš 1970-ih nakon studija u SAD-u.

Njegovo istraživanje mehanizama siromaštva u Bangladešu među bezemljašima dovelo ga je do zaključka da bi sistem malih zajmova onima bez kolaterala preko kreditnih klubova mogao omogućiti da pokrenu svoje poslovanje.

Yunus se suočava sa više od 100 drugih optužbi zbog navodnih kršenja zakona o radu i navodne korupcije. On je novinarima nakon jednog od saslušanja prošlog mjeseca rekao da nije profitirao ni od jedne od više od 50 društvenih firmi koje je osnovao u Bangladešu. "Nisu bile za moju ličnu korist", rekao je Yunus.

Ubrzo nakon što je dobio Nobelovu nagradu, Yunus je flertovao s osnivanjem vlastite političke stranke – Citizen Power – tokom perioda sukoba između Hasinine Awami lige i BNP-a, obećavajući da će okončati korupciju.

On je odustao od planova da se kandiduje na izborima nekoliko mjeseci kasnije, navodeći nedostatak podrške njegovom novom političkom pokretu. Ipak, sljedeće godine Hasinina administracija započela je seriju istraga o Yunusu.

Irene Khan, bivša šefica Amnestija koja sada radi kao specijalni izvjestilac UN-a i koja je bila prisutna na presudi u ponedjeljak, rekla je da je osuda "parodija pravde".

“Društveni aktivista i nobelovac koji je unio čast i ponos zemlji progonjen je na neozbiljnim osnovama”, rekla je ona.

U augustu je 160 svjetskih ličnosti, uključujući bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu i bivšeg generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, objavilo zajedničko pismo u kojem osuđuje "neprekidno sudsko uznemiravanje" Yunusa. Potpisnici, uključujući više od 100 njegovih kolega nobelovaca, rekli su da strahuju za njegovu sigurnost i slobodu.

Amnesty International je u septembru je pozvao na hitan prekid njegovog "uznemiravanja". Krivični postupak protiv Yunusa bio je "oblik političke odmazde za njegov rad i neslaganje", navodi organizacija.

Yunus i Grameen bili su pod lupom prije više od deset godina nakon dokumentarca iz 2010. godine u kojem se navodi zloupotreba norveških sredstava.

U 2011. godini administracija Hasine je započela reviziju aktivnosti banke. Yunus je smijenjen sa mjesta generalnog direktora zbog navodnog kršenja vladinih propisa o penzionisanju. Suđeno mu je 2013. godine pod optužbom da je primao novac bez dozvole vlade, uključujući Nobelovu nagradu i autorske honorare od knjige.

Izvor: The Guardian