Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od Suda BiH zatražilo raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Zoranom Galićem, zamjenikom direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koji je izbjegao hapšenje u nedavnoj akciji policije pobjegavši u Hrvatsku.

Ovu informaciju najprije je objavio portal Istraga, a potom i drugi mediji, ali iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje bi o tome trebalo obavijestiti javnost - muk.

Na upit Faktora na zvaničnu e-mail adresu Tužilaštva, s obzirom na to da je portparol Boris Grubešić na godišnjem odmoru, iznenađujuće brzo je stigao odgovor. 

Koliko brz, odgovor je bio i jednako beskoristan.

- Poštovana, Vaš upit je zaprimljen i nalazi se u proceduri. U skladu sa Obavezujućim uputstvom o provedbi Smjernica VSTV-a za objavljivanje sudskih i tužilačkih odluka, akata i informacija o predmetima, odgovor će biti proslijeđen u petak, 09.08.2024. godine - odgovorili su iz Tužilaštva.

Potvrdu su na kraju dobili od Suda Bosne i Hercegovine. 

- Sud BiH je danas u poslijepodnevnim satima zaprimio zahtjev od Tužilaštva BiH za raspisivanjem potjernice za osumnjičenim Zoranom Galićem - naveli su iz te pravosudne institucije.