Organizacija Amnesty International objavila je da je 11.200 žena silovano za 17 mjeseci u Nigeriji, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju „Nigerija: Tužno putovanje, pristup pravdi za žene i djevojčice koje su preživjele silovanje“, koji je pripremio Amnesty International, navodi se da se nasilje nad ženama i djevojčicama i dalje povećava.

U izvještaju se navodi da je 11.200 žena bilo žrtva silovanja širom Nigerije između marta 2020. i augusta 2021. godine.

Osai Ojigho, direktorica Amnesty Internationala u Nigeriji, rekla je da ovaj problem i dalje postoji uprkos tome što je nigerijska vlada proglasila „vanredno stanje“ zbog seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Istakla je da je većina slučajeva silovanja zabilježena u regijama Borno, Adamawa i Yobe, gdje je aktivna teroristička organizacija Boko Haram.

Dodala je također da nisu poduzeti konkretni koraci za rješavanje problema silovanja u Nigeriji.

Kako je istakla, strah od stigmatizacije rezultirao je „opasnom praksom šutnje“ koja sprečava preživjele žrtve silovanja da traže pravdu.

Više od 20.000 ljudi umrlo je od 2009. godine u masovnom nasilju terorističke grupe Boko Haram, koja se pojavila u Nigeriji početkom 2000-ih. Zbog terorističkih napada i sukoba, Nigeriju su napustile stotine hiljada ljudi.