- Imamo većinu u tri kluba da nije Schmidt reagovao. Ostaviti nas u ovoj situaciji, a reći svima da su nas odblokirali, je diskreditacija međunarodne zajednice i kancelarije visokog predstavnika - kazao je Stojanović. 

Ističe da je na jučerašnjem razgovoru, kada je potpredsjednik FBiH Refik Lendo pokušao visokom predstavniku Christianu Schmidtu da objasni da SDA ima najviše glasova, visoki predstavnik mu dao primjer iz Njemačke kada je Helmut Kohl sa svojom strankom na izborima imao 48,5 posto glasova, a na kraju je ostao u opoziciji.

- To je odgovor Lendi i s moje strane, da broj glasova na izborima ne znači vlast nego 51 posto u Parlamentu koji će pratiti buduću vladu, premijera, ministre. Bez te većine vi ne postojite kao vlada ili većina, nema zakona koji nas približavaju Evropskoj uniji ili koji unaprijeđuju život u BiH i zato pozivam Graca, DF i SDA, neka donesu nove potpise parlamentarne većine i odblokiraju proces ili neka nas ne koče u onome što smo prezentirali javnosti više puta u oba doma - zaključio je Stojanović. 

Lendo i Stojanović o imenovanju nove Vlade Federacije BiH

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo kazao je danas tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da Informacija o Odluci o imenovanju premijera Vlade, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH nije validna te da je dobro što se o njoj ne raspravlja.

Istakao je da je predsjednica FBiH Lidija Bradara donijela tu odluku sama, te da on nije učestvovao u njenom kreiranju.

- Trebao sam samo da dam potpis, ali to ne mogu da učinim jer nisam učestvovao u kreiranju. Nismo iznašli rješenje - kazao je Lendo.

Poručio je da želi da se što prije formira Vlada FBiH, ali je dodao da je HDZ najodgovorniji što je Vlada FBiH četiri godine u tehničkom mandatu.

Istakao je da su parlamentarci izabrani da poštuju Ustav te je izrazio sigurnost da neće ništa uraditi što nije u interesu građana.

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović kazao je da je njegova želja da nakon četiri i po godine mandata tehničke Vlade FBiH, nova parlamentarna većina započne rad sa novom Vladom.

Smatra da su svi svjesni zašto treba imenovati novu Vladu FBiH, bez čega neće biti napretka ili približavanja Evropskoj uniji.

- U ovom stanju ne možemo naprijed i pokazujemo nesposobnost za demokratiju. U skladu s tim dao sam svoju saglasnost, jer od ponuđenih opcija koje su trenutno pred nama i pred javnosti u Federaciji BiH, smatram da je ovo najbolja moguća opcija, odnosno jedina koja će natpolovičnom većinom pratiti buduću Vladu - poručio je Stojanović.