Priznanje države Palestine u sklopu bliskoistočnog mirovnog procesa je „neosporno pravo”, rekao je novi britanski premijer Keir Starmer palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu.

Čelnik laburista, koji su prošle sedmice premoćno pobijedili na izborima s Abbasom je razgovarao o „patnji i tragičnim gubicima života koji se i dalje nastavljaju” u Pojasu Gaze.

Starmer je razgovarao i s izraelskim kolegom Benjaminom Netanyahuom, naglasivši „jasnu i hitnu” potrebu prekida vatre i povratka taoca koje je palestinski pokret Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

U izbornom manifestu laburisti su obećali priznanje palestinske državnosti u sklopu procesa koji bi trebao rezultirati rješenjem sa dvije države.

Stav laburista o Gazi i njihovo prvobitno odbijanje pozivanja na prekid vatre koštala je stranku podrške dijela birača, no uprkos tome, na izborima u četvrtak zabilježili su rekordnu pobjedu i jednu od najvećih parlamentarnih većina u britanskoj historiji.