Saudijska Arabija želi da se Svjetsko prvenstvo 2034. zauvijek ostane zapamćeno. Zaljevska država već je predstavila svoje smjernice pomoću kojih će postati prva zemlja koja će sama ugostiti turnir s 48 timova. Ali za to treba uložiti više nego ikada. Budžet projekta još nije poznat, ali saudijska vlada obavezala se izgraditi 11 novih stadiona, od kojih su osam još uvijek samo skice. Najspektakularniji je stadion Neom koji će se nalaziti na rubu litice na visini od 350 metara. "Ponudit će jedinstveno iskustvo", kažu Saudijci u svom projektu kandidature.

U prilog im ide sistem rotacije po kontinentima - Sjeverna Amerika 2026. a Evropa 2030. ali i ulazak sponzora u FIFA pool, poput saudijskog naftnog giganta Aramca. Ukupno je Saudijska Arabija predstavila 15 terena. Po njihovom planu Svjetsko prvenstvo će se održati u pet gradova, nešto vrlo neobično na turniru ove veličine. Osam stadiona je u Rijadu, Jeddah će ugostiti četiri stadiona, a tri druga grada imat će po jedan teren: Al Khobar, Abha i Neom.

Finale Svjetskog prvenstva igrat će se na stadionu Kralj Salman, stadionu koji će moći primiti 92.760 mjesta kada bude izgrađen 2029. godine. Stadion Kralj Fahd, s druge strane, već postoji, ali će biti renoviran kako bi se povećao njegov kapacitet za više od 70.000 sjedećih mjesta i moći će ugostiti koncerte i druga događanja. Ostali stadioni u Rijadu imat će kapacitet nešto više od 46.000 mjesta.

Najmanji stadion u ponudi bit će Univerzitet Kralj Halid u Abhi, koje će proširiti svoj kapacitet na više od 45.000 (45.428). I, poput većine stadiona domaćina Svjetskog kupa, postat će dom saudijskog profesionalnog nogometnog kluba. Trenutačno većina stadiona u toj ligi ima kapacitet ne veći od 25.000 sjedećih mjesta, što je već visok kapacitet za Saudi Pro League, koja u prosjeku ima manje od 10.000 gledatelja po utakmici.

Također vrijedi spomenuti prodaju naziva dvaju novih stadiona: Roshn Stadium (grupa za nekretnine) i Aramco Stadium, koji će nositi naziv moćne saudijske naftne kompanije, novog glavnog sponzora FIFA-e s ugovorom vrijednim 92 miliona eura godišnje.

Jedan od koncepata koji se ističe u kandidaturi je "kompaktni turnir". Aspekt u kojem su kratka putovanja ključna. Saudijska Arabija tvrdi da je više od 27 miliona stranih turista posjetilo njihovu zemlju 2023. godine i da se do 2030. godine “očekuje više od 150 miliona posjetitelja godišnje”. A u ovom izazovu ključna je svjetska promocija turnira. Što se tiče prijevoza, promotori tvrde da letovi između gradova domaćina traju manje od dva sata i da je "60% svjetske populacije manje od osam sati udaljeno od Saudijske Arabije".

Još jedna tačka od velikog interesa za FIFA-u je smještaj, kako za reprezentacije tako i za navijače Svjetskog prvenstva. Kako bi uvjerila organizaciju na čelu s Giannijem Infantinom u tom smislu, zemlja je obećala da će do 2034. moći ponuditi više od 228.100 soba u gradovima domaćinima koje će ispunjavati "zahtjeve" koje nameće svjetski fudbalski regulator. Arapska će zemlja moći unaprijed testirati svoje kapacitete tokom drugih velikih sportskih i kulturnih događaja kakvi su Azijski kup 2027., Expo 2030. i Azijske igre 2034.