Sjeverna Makedonija je već sedmicama u izbornoj kampanji od kako je došlo do promjene premijara u 100 dana do izbora. Kao i u drugim balkanskim državama makedonski birači su polarizovani oko ključnog pitanja zapad ili istok, Brisel ili Moskva.

Članstvo Makedonije u EU do 2030. godine, ekonomska transformacija, bolje obrazovanje, zdravstvo, bolji životni standard, podizanje plata i penzija, povratak mladih kućama. Političke stranke crtaju konture predizbornih programa, u predizborima, kao da gledaju kroz ružičaste naočare. Svaka politička partija vjeruje da će pobijediti i biti najbolja za građane Makedonije.

Mnogo je sličnosti između političkih odnosa u S. Makedoniji i Crnoj Gori i kombinovanja desničarskih ideologija sa ekonomskim populizmom.

Jača privreda, kvalitetnije obrazovanje, veće plate i penzije, bolji životni standard, odnosno jednom riječju ekonomija je glavni fokus dvije najveće stranke koje su predstavile svoje predizborne programe, na šta će se fokusirati ukoliko dobiju povjerenje građanima. I SDSM i VMRO-DPMNE zastupali su ideje, planove i viziju kako bi se Makedonija trebala razvijati u narednim godinama.

Opozicija je program predstavila proteklog vikenda, a očekuje se da će SDSM to učiniti u nedjelju.

VMRO - DPMNE će na predstojećim parlamentarnim izborima tražiti povjerenje birača sa 1198 obećanih projekata. Njihova vizija je bila da privreda raste, nezaposlenost padne - 55 hiljada novih radnih mjesta, rast BDP-a od 5 posto, kapitalne investicije vrijedne 3 milijarde eura.

S druge strane, SDSM obećavaju prosječnu platu od 1.100 eura, a minimalnu 600. Za osnovce i srednjoškolce obećavaju besplatnu hranu, najmanje 20.000 denara za penzionere, te energetsku nezavisnost.

"Programom SDSM 2024-2028 nastavit će se povećanje plata, penzija i smanjenje nezaposlenosti. Nastavit će se i podrška industrije koja nije postojala do 2017. godine. Prvo smo to uveli i ta podrška sada će biti udvostručena. Povećat ćemo subvencije u poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji. Planirana je podrška za mlade, za one koji prvi put izlaze na tržište rada", rekao je predsjednik SDSM-a Dimitar Kovačevsku u intervjuu za MRT.

"Glavni grad Skoplje i preko 40 opština koje su pod okriljem VMRO-DPMNE-a su najveći primjer svih lažnih obećanja ove stranke. Obećali su moderne opštine, besplatan prevoz, eko autobuse, kapitalne projekte, sportske hale, parkove, škole, nove ulice, vodovod. Prošlo je 2,5 godine a DPMNE ništa nije uradio. Gradonačelnici iz DPMNE realizovali 0 projekata“, tvrdi Martin Kostovski, zamjenik SDSM-a.

Opoziciona stranka smatra da se privreda mora stabilizovati.

"Posvećeni smo ekonomskoj transformaciji Makedonije. Vrijeme je za stabilizaciju ekonomije jer ju je vlast ostavila u ruševinama. Vrijeme je da implementiramo naše obaveze i politike kako bi privreda počela da generiše rast i razvoj. VMRO-DPMNE obavezuje se na rast BDP-a od 5%“, poručuje Gordana Dimitrieska Kochoska, potpredsjednica VMRO-DPMNE.

Oni ističu da se u Makedoniji živi jako loše i da je potrebna strategija ekonomske transformacije.

"Osnova Programa VMRO-DPMNE je ekonomska transformacija Makedonije. To je zato što je inflacija 19% i rast BDP-a 1%, to nije ekonomija domaćinstava. Ne možemo govoriti o stabilnoj ekonomiji ako inflacija dostigne 50 %, što znači mnogo više od evropske zone i sve je to povezano sa korupcijom i kriminalom u našoj zemlji“, rekla je poslanica VMRO-DPMNE Ivanka Vasilevska u emisiji Top tema na Telma TV. .

Građani i dalje unapređenje životnog standarda u fokusu su programa SDSM-a za predstojeće parlamentarne izbore, rekla je Sanela Škrijelj, poslanica Socijaldemokratskog saveza Makedonije, u debati u "Top temi" na televiziji Telma.

"Rast minimalne zarade, imamo novi opšti kolektivni ugovor za cijeli javni sektor od 1. marta 2025. godine, što znači koeficijente i usklađivanje sa rastom prosječne zarade. Prema računici ekonomskog tima, ostvarivanje prosječne plate od 1.100 eura je realno ostvarivo, a prema kretanjima koja imamo i dosadašnjem rastu minimalne i prosječne plate trebalo bi da završimo do kraja narednog mandata 2028. godine sa minimalnom platom od 600 eura“, istakla je Škrijelj.

Stranke iz albanskog političkog bloka koje su jučer potpisale sporazum o saradnji, DUI, DPA i DEP smatraju da se europski front mora ojačati i da članstvo u EU nema alternativu.

“Predsjedničkim izborima zapečatiti ćemo i pobjedu na parlamentarnim. Dobra je inicijativa što smo rekli da će europski front činiti više etničkih grupa, da dokažemo da je takav front koji će nam donijeti sve prednosti, tako da generacije koje dolaze bit će uglavnom osigurane našim prijateljstvom sa SAD i EU jer mi nemamo drugu alternativu osim europskog fronta”, rekao je predsjednik DEP-a Skender Redžepi.

I albanska opozicija ima sličan program za EU. Udružene stranke iz opozicionog bloka, u koaliciji "Vlen", više puta su isticale da neće koalirati sa strankom koja neće provoditi ustavne amandmane, što je preduslov za otvaranje puta dalje ka Europskoj uniji.