Tri godine nakon posljednjeg rata između Armenije i Azerbejdžana, separatistički region Nagorno-Karabah s većinskim armenskim stanovništvom pretrpio je novi poraz. Prošle srijede, 20. septembra 2023. godine, vlasti Nagorno-Karabaha prihvatile su primirje s Azerbejdžanom, nakon posredovanja ruskih mirovnih snaga.

Od devedesetih godina prošlog stoljeća ova enklava bila je centar sukoba između dvije bivše sovjetske republike. Tokom prvog rata u Nagorno-Karabahu (1988-1994), Armenija je bila ta koja je dobila vojnu prednost nad svojim susjedom i pobijedila u sukobu, omogućivši secesionističkoj regiji da zadrži autonomiju. Međutim, tokom protekle tri decenije, ekonomska i vojna ravnoteža između dvije strane duboko se promijenila.

Kao što pokazuje infografika, zahvaljujući prihodima od naftne industrije, Azerbejdžan je zabilježio rast BDP-a 45 puta između 1995. i 2022. U isto vrijeme, vojni budžet zemlje povećao se 29 puta.

Na približno istom nivou kao i njen susjed početkom devedesetih, Armenija, s druge strane, nije doživjela isti ekonomski i vojni razvoj. Njen BDP porastao je 15 puta od 1995. godine, a njena vojna potrošnja 13 puta.