"Oni koji lažu za opsadu Sarajeva i za Markale, oni koji lažu da se genocid u Srebrenici nije desio i da su se Bošnjaci sami ubijali, oni koji i danas kriju rušitelje banjalučkih džamija, i koji će vjerovatno (kada za to nastupi potreba) i za to optužiti Bošnjake, oni koji obmanjuju vlastiti narod da je entitet RS država, spremni su na svaku moguću laž, prevaru, ali i novi mogući zločin", poručili su iz Udruženja, čiji je predsjednik Murat Tahirović, prenosi Anadolija.

Smatraju da državni organi Bosne i Hercegovine trebaju pokrenuti aktivnosti da se prekinu kontakti s Republikom Srbijom dok ne prihvati presude i činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog suda pravde (MSP).

"Takođe tražimo od Europske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da konačno preduzmu odlučne diplomatske i druge mjere s ciljem zaštite međunarodnog pravnog poretka kojeg Republika Srbija ruši i ugrožava od devedesetih godina prošlog stoljeća", navedeno je u saopćenju.

Podsjetili su također i na Rezoluciju EU Parlamenta iz 2018.

"EU Parlament podsjeća da puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom koji ga je naslijedio takođe uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka. Naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici temeljni korak na putu Srbije ka pristupanju EU", navedeno je u saopćenju.

Naglašeno je da je Rezolucija Evropskog parlamenta usvojena s 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih.

Na ovoj konferenciji je, prema pisanju Radija Slobodna Evropa, govorio i Tomislav Kovač, bivši general-major policije RS-a za kojim je raspisana potjernica zbog optužbi za učešće u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Tokom opsade Sarajeva bio je komandir policijske stanice u naselju Ilidža. Također, na konferenciji je učestvovao i glavi inspektor MUP-a RS-a za istrage ratnih zločina Simo Tuševljak koji je iznio tvrdnju da vojska RS-a i policija nisu napadali Sarajevo već da su branili svoj teritorij.

Ova konferencija je, prema najavi, organizovana uz podršku predstavništva RS-a u Srbiji koje predvodi Mlađan Cicović.