Zbog nedostatka entitetske većine, odnosno nedovoljno zastupnika iz RS-a koji su glasali "za", nije prihvaćeno da na dnevni red današnje sjednice bude uvrštena inicijativa Denisa Zvizdića, zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma, kojom se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužuje da što prije donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod ulaska goriva.

To bi za posljedicu imalo niže cijene goriva u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da veliki dio ekonomije zavisi od cijene nafte, smatra se bi usljed njenog pojeftinjenja došlo do stabilizacije i drugih cijena.

No zbog četiri zastupnika iz RS-a koji su glasali protiv, ovaj prijedlog nije podržan. Sudeći prema raspravi, moglo bi se zaključiti da su protiv bili zastupnici SNSD-a.

Iz istih razloga danas se neće raspravljati ni o zahtjevu Domu naroda Parlamenta BiH da hitno usvoji dopune Zakona o akcizama, kojim se na šest mjeseci ukidaju akcize na gorivo.

Ovakav zahtjev predložili su zastupnici Saša Magazinović (SDPBiH) i Branislav Borenović (PDP).

I ovaj prijedlog izazvao je burnu raspravu.

Borenović je podsjetio da je Zastupnički dom još 9. marta usvoji ovakve dopune Zakona o akcizama i već se četiri mjeseca čeka se Dom naroda.

“Dom naroda odugovlači, zaustavlja, stopira da gorivo bude jeftinije 30 do 50 feninga. Četiri SNSD-ova delegata su zaustavila da zakon ne ide u hitnu proceduru, i to Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Lazar Prodanović i Sredoje Nović”, prozvao je Borenović.

Magazinović je dodao da je Zastupnički dom prije 110 dana usvojio ukidanje akciza na naftu.

“Premijer RS-a Radovan Viškvić dao je svoju saglasnost, i premijer BiH Fadil Novalić, ali zastupnici SNSD-a su prvo tvrdili da je to protuzakonito, pa kad je Milorad Dodik rekao da treba ići u tom pravcu, postalo je zakonito, ali je zakon preusmjeren proceduralne hodnike iz kojih nije izašao. Ustavnopravna komisija je bila zakazana pa otkazana. Mislim da se odugovlači da bi taj novac ostao u budžetu i da bi se njime kupili izbori. Ali Dom naroda treba dovesti proceduru kraju”, kazao je Magazonović.

Reagirala je Snježana Novaković-Bursać, predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a, na, kako je rekla, “insinuacije da neko opstruiše donošenje Zakona o akcizama”.

“Svjedoci smo da je to jedan od zaključaka NSRS-a koji će bti ispoštovan. Ali logično je da opozicioni zastupnici idu sa ovakvim inicijativama pred izbore. Ali ko prati situaciju globalno, vidi da živimo u neizvjesno vrijeme i ne može niko pretpostaviti da će biti dostupni energenti, pogotovo kakva će biti cijena ni garantovati da će ukidanjem akciza doći do smanjena cijena”,  rekla je Novakvić-Bursać, dodavši da smatraju da novac treba direktno usmjeriti prema onima koji su ugroženi.

Magazinović ju je potom pozvao da se dogovori sama sa sobom je li za ukidanje akciza ili nije.

“Kažete ‘mi smo za’, a onda ispričate priču koja je argument zašto nećete. Kažete da ćete to učiniti kada budete sigurni u efekat. Informišite nas kada ćete biti sigurni. Kojim stručnjacima treba 110 dana da shvate da će kada ukinete akcize biti jeftinije gorivo. Zar nije direktna pomoć da gorivo momentalno bude jeftinije za 30 do 45 feninga. Znam da vam je to teško, ali u ovoj priči nema entiteta, Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih jer svima je jednako teško”, reako je Magazinović.

(Izvor: Faktor.ba)