Iparraguirre, zvana "Anboto", koja je bila vođa ETA-e od 1992. do 1998., proglašena je krivom u postupku u kojem je prethodno oslobođena za teroristički napad na stadion Mendizorroza u Vitoriji, u baskijskoj regiji, 19. maja 1985., čija je meta bila nacionalna policija.

U slučaju, koji je još jednom saslušan na Državnom sudu nakon prigovora Vrhovnog suda na poništenje jednog dokaza, Anboto je identificirana kao osoba koja je upravljala vozilom napunjenim eksplozivom, a koji su deaktivirali timovi za deaktiviranje bombi ispred stadiona.

Nacionalni sud osudio je Anboto na ukupno 425 godina zatvora, smatrajući je odgovornom za pokušaj ubistva 20 ljudi u tom pokušaju napada i još jedan napad na policiju.

Prema važećem kaznenom zakonu u Španiji, 61-godišnja Anboto služit će maksimalno 30 godina zatvora.

Anboto je uhvaćena u Francuskoj 2004. sa svojim ljubavnikom Mikelom Antzom, koji je drugi važan vođa ETA-e i s kojim živi. Anboto i Antza su 2010. osuđeni na po 20 godina zatvora, kada im se sudilo za različita kaznena djela.

ETA, koja se bori za nezavisnost baskijske regije u Španiji i koja se smatra odgovornom za smrt više od 850 ljudi, objavila je da se raspustila 3. maja 2018.