Države sa ogromnom populacijom imaju veliki izazov kako da organizuju izbore i prebroje glasove. 

Indonazija je najmnogoljudnija muslimanska država, ali i treća najveća demokratija u svijetu čime je uspjela pokazati da demokratija i islam mogu koegzistirati mirno i skladno. Indonezija je dom za više od 500 etničkih grupa, gdje se govori više od 700 lokalnih jezika i dijalekata. Uprkos ovoj raznolikosti, Indonezija je živi dokaz tolerancije i poštovanja. 

Međutim, intenzivni pritisak s kojim su se indonezijski izborni radnici suočili na nedavnim izborima imao je za posljedicu preko 100 smrtnih slučajeva i hiljade oboljelih radnika. Pozivi na reformu i održivost izbornog sistema su sve glasniji.

Tokom nedavnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Indoneziji, izborni radnik Fahmi izdržao je 26-satnu smjenu u Bogoru, Zapadna Java, što je ukazalo na intenzivan pritisak na osoblje. Uprkos smanjenju smrtnih slučajeva od 2019. godine, broj smrtnih slučajeva iznosio je 114, a oboljelo je preko 15.000 radnika, što je izazvalo debate o poboljšanju zaštite radnika. Izbori u Indoneziji, najveći jednodnevni izborni događaj na svijetu, angažovali su preko 5,7 miliona radnika na više od 820.000 biračkih mjesta kako bi moglo da glasa 204,8 miliona stanovnika.

Istovremeno održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora značajno je povećalo opterećenje za pojedince poput Fahmija, koji su žonglirali sa glasačkim operacijama i unosom podataka u dužem vremenskom periodu.

Logističku noćnu moru su pogoršale poplave na Javi i veliki broj kandidata za Parlament, što je dodatno pogoršalo situaciju. Zdravstveni problemi među radnicima, pretežno srčana oboljenja, hipertenzija i respiratorni problemi, povezani su sa teškim uslovima rada.

Nužne reforme izbornog procesa

Sa preko 100 mrtvih radnika i hiljadama hospitalizovanih, pojačani su pozivi javnosti za izbornu reformu. Aktivisti i poslanici pozivaju na reviziju izbornih zakona, posebno na format jednodnevnog glasanja, kako bi se olakšalo opterećenje radnika. Izražena je i zabrinutost u vezi sa digitalnim platformama koje povećavaju administrativno opterećenje, naglašavajući potrebu za održivijim pristupom upravljanju izborima.

Kako Indonezija razmišlja o nedavnim izborima, razgovor se pomjera ka tome kako spriječiti tako visoku stopu žrtava na budućim izborima. Prijedlozi uključuju različite datume izbora, provođenje rigoroznijih zdravstvenih pregleda i ponovno razmatranje promjene formata jednodnevnih izbora. Tragični danak izbornim radnicima izazvao je nacionalnu debatu o održivosti indonezijskog izbornog sistema, uz nadu u značajne reforme za zaštitu onih koji nose na svojim leđima demokratiju.