Kamala Harris, potpredsjednica SAD-a, izrazila je duboku zabrinutost zbog trenutne situacije, naglašavajući potrebu za zaštitom civila i poštivanjem međunarodnog humanitarnog prava. Harris je izjavila da će, ukoliko Izrael ne poduzme potrebne mjere, SAD razmotriti sankcije, uključujući blokadu isporuke oružja.

Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) oštro je reagirao na ultimatum američke administracije Izraelu. AIPAC je kritizirao prijetnju embargom na oružje, navodeći da takav potez slabi Izrael dok se suočava s prijetnjama iz Irana i njegovih saveznika. U svojoj izjavi, AIPAC je naglasio da prijetnja prekidom američke podrške Izraelu šalje opasnu poruku zajedničkim neprijateljima o podršci SAD-a svojim demokratskim saveznicima. 

Izraelski zvaničnici su se sastali s predstavnicima SAD-a i UN-a kako bi razgovarali o mogućnostima povećanja humanitarne pomoći. Međutim, izraelska vojska (IDF) nastavlja s operacijama u Pojasu Gaze, fokusirajući se na napade na Hamasove utvrde. Uprkos pozivima na evakuaciju, mnogi stanovnici Gaze ostaju u svojim domovima, odbijajući napustiti područje.

Ovaj ultimatum predstavlja najjaču poruku koju je američka administracija poslala Izraelu u posljednje vrijeme, naglašavajući ozbiljnost situacije i potrebu za hitnim djelovanjem.